Toto tradičné veľkonočné pečivo je pomenované podľa biblického Judáša, ktorý po tom, čo zradil Ježiša sa obesil. Preto sa cesto aj tvaruje do formy stočeného povrazu. Cesto sa po upečení potiera medom alebo maslom aby sa pekne lesklo. Je možné ho pripraviť celkom bez plnky alebo do cesta primiešať hrozienka či oriešky.
Veľkonočné judášky
Course: Nezaradené4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny (na ca 24ks)
500g polohrubej múky (alebo chlebovej múky)
3PL medu alebo agáve sirupu
20g kvasníc + 2PL kr. cukru na kvások
150ml mlieka
50ml vody
2 vajíčka (z toho 1 žĺtok na potretie)
50g masla izbovej teploty
med na potretie po upečení
(hrozienka, oriešky)
štipka soli
Postup
- Droždie rozdrobte do misky a posypte 1 PL cukru. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, kým droždie nevytvorí kvások.
- 1 vajíčko a 1 bielko premiešame s cukrom a štipkou soli. Potom pridajte kvások, maslo, mlieko, med, vodu, soľ a múku a mieste, najlepšie pomocou kuchynského robota, aspoň 10 min, aby sa z múky uvoľnil lepok a vytvorilo sa pružné cesto. Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu odstáť. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Cesto vyroľujeme do šúľca, potom pokrájame na 24 dielov. Každý dieľ šúlame a potom ho zarolujeme do tvaru povrazu. Ja najradšej zatočím polovičku do jedného smeru a druhú do opačného ako keby boli 2ulítky a do stredu každého dávam 1 hrozienko, ktoré som predtým namočila.
- Necháme ešte 20 minút prikryté podkysnúť a potom pomažeme žĺtkom. Pečieme pri 180C ca 25-30 minút do zlatista. Ešte horúce potrieme medom a necháme vychladnúť.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Pomocníci do kuchyne*


Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
213 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV