Inšpiráciou na tieto koláče mi boli moravské koláče ale rozhodla som sa pre trochu netradičnú plnku. Jednak kakaový základ (tento rada používam aj do závinov) a k tomu chutné podusené jabĺčka. Kombinácia bola skvelá, určite nie robená posledný krát u nás doma.
Jump to RecipeZopár informácii k surovinám
Polohrubá múka
Tento typ múky dodáva cestu štruktúru a textúru, vďaka čomu koláče pôsobia mierne rustikálne a výdatne.
Čerstvé droždie
Čerstvé droždie je nevyhnutné na kysnutie cesta, dodáva mu príjemnú vôňu a pomáha dosiahnuť ľahkú a vzdušnú štruktúru.
Vajce
Dodáva cesto bohatosť a farbu, keď sa pred pečením potrie.
Ako sa vám tento recept zaručene podarí
Správne aktivujte droždie: Pri aktivácii droždia sa uistite, že mlieko je teplé, ale nie príliš horúce. Príliš vysoká teplota môže kvasnice zničiť, čo môže mať za následok husté a ťažké cesto.
Dôkladne vymiesite cesto: Správne hnetenie rozvíja lepok v ceste, čo má za následok lepšiu štruktúru. Hnette, kým cesto nie je hladké a pružné.
Nechajte si dostatočný čas na kysnutie: Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste bez prievanu, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. Tento krok je rozhodujúci na dosiahnutie ľahkej a vzdušnej štruktúry koláčov.
Kysnuté koláče s jablkom na spôsob moravských koláčov
Course: Nezaradené4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
- cesto
500g polohrubej múky
20g čerstvých kvasníc
1 PL cukru na kvások
1 čl soli
1 vajíčko +1 žĺtko na potretie
100g roztopeného masla
250ml mlieka- Kakaová plnka
50g mascarpone syru
3PL kakaa
5PL pr. cukru
1 vanilkový cukor- jablková plnka
1kg jabĺk
100g kr cukru
1 vanilkový cukor
1 škorica celá
50ml vody
1PL škrobu + 3PL vodyžĺtko na potretie
Postup
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom.
Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť - Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovníko veľkých kusov, ktoré rukami vyformujeme do kruhu, položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ich opäť tieto prikryjeme a necháme ešte 20 minút oddychovať
Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. - Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Spolu s cukrom a trochou vody dáme do hrnca. Pridáme celú škoricu a dusíme 10 minút. Pridáme trochu škrobu čo sme si rozmiešali v studenej vode a premiešame. Potom necháme kompletne vychladnúť.
- Na kakaovú plnku si zmiešame mascarpone syr spolu s cukrom, kakaom, vanilkovým cukrom do krémovitej konzistencie. Keď je cesto podkysnuté do stredu nanesieme na lyžicu plnky a rovnomerne rozotrieme.
- Už len kraje cesta pomažeme roztrepaným žĺtkom a dáme piecť pri 200C po dobu ca 30 minút-
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Kysnuté koláče s jablkom na spôsob moravských koláčov
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.