Kysnuté koláče s jablkom na spôsob moravských koláčov

Inšpiráciou na tieto koláče mi boli moravské koláče ale rozhodla som sa pre trochu netradičnú plnku. Jednak kakaový základ (tento rada používam aj do závinov) a k tomu chutné podusené jabĺčka. Kombinácia bola skvelá, určite nie robená posledný krát u nás doma.

Jump to Recipe

Zopár informácii k surovinám

Polohrubá múka

Tento typ múky dodáva cestu štruktúru a textúru, vďaka čomu koláče pôsobia mierne rustikálne a výdatne.

Čerstvé droždie

Čerstvé droždie je nevyhnutné na kysnutie cesta, dodáva mu príjemnú vôňu a pomáha dosiahnuť ľahkú a vzdušnú štruktúru.

Vajce

Dodáva cesto bohatosť a farbu, keď sa pred pečením potrie.

Ako sa vám tento recept zaručene podarí

Správne aktivujte droždie: Pri aktivácii droždia sa uistite, že mlieko je teplé, ale nie príliš horúce. Príliš vysoká teplota môže kvasnice zničiť, čo môže mať za následok husté a ťažké cesto.

Dôkladne vymiesite cesto: Správne hnetenie rozvíja lepok v ceste, čo má za následok lepšiu štruktúru. Hnette, kým cesto nie je hladké a pružné.

Nechajte si dostatočný čas na kysnutie: Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste bez prievanu, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. Tento krok je rozhodujúci na dosiahnutie ľahkej a vzdušnej štruktúry koláčov.

Kysnuté koláče s jablkom na spôsob moravských koláčov

Recipe by lydia.argilliCourse: Nezaradené
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • cesto
  • 500g polohrubej múky
    20g čerstvých kvasníc
    1 PL cukru na kvások
    1 čl soli
    1 vajíčko +1 žĺtko na potretie
    100g roztopeného masla
    250ml mlieka

  • Kakaová plnka
  • 50g mascarpone syru
    3PL kakaa
    5PL pr. cukru
    1 vanilkový cukor

  • jablková plnka
  • 1kg jabĺk
    100g kr cukru
    1 vanilkový cukor
    1 škorica celá
    50ml vody
    1PL škrobu + 3PL vody

  • žĺtko na potretie

Postup

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom.
    Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť
  • Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovníko veľkých kusov, ktoré rukami vyformujeme do kruhu, položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ich opäť tieto prikryjeme a necháme ešte 20 minút oddychovať
    Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. 
  • Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Spolu s cukrom a trochou vody dáme do hrnca. Pridáme celú škoricu a dusíme 10 minút. Pridáme trochu škrobu čo sme si rozmiešali v studenej vode a premiešame. Potom necháme kompletne vychladnúť.
  • Na kakaovú plnku si zmiešame mascarpone syr spolu s cukrom, kakaom, vanilkovým cukrom do krémovitej konzistencie. Keď je cesto podkysnuté do stredu nanesieme na lyžicu plnky a rovnomerne rozotrieme.
  • Už len kraje cesta pomažeme roztrepaným žĺtkom a dáme piecť pri 200C po dobu ca 30 minút-

Kysnuté koláče s jablkom na spôsob moravských koláčov

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
Original price was: 9,99€.Current price is: 4,99€.

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

Original price was: 19,99€.Current price is: 9,99€.

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*