Tento Snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade a takto ho tam môžete nechať kysnúť aj cez noc. Verzia z Feta syrom sa volá pogaca. Skvelé cesto tiež na prípravu pagáčov.
Jump to RecipeKysnuté žemle s feta syrom pogaca
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalsuroviny
500g polohrubej múky
1 vajíčko + 1 žĺtok na potretie
1PL soli
2PL oliv. oleja
1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
80-100g masla izbovej teploty na potretie
voda (ca. 200ml)
mlieko 50ml
200g syra Feta
petržlenová vňať
soľ, čierne korenie, čili
Postup
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, olejom a pridávame po malých množstvách vodu.
Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť. - Následne cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel cesta rozvaľkáme na kruh o veľkosti plechu, natrieme ho po celej ploche maslom a položíme na plech. Následne zopakujeme aj so zvyšným cestom. Výsledkom by mal byť sandwich z cesta a masla. Takto pripravené prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc prípadne na 1/2 dňa pomaly kysnúť do chladničky.
- Pripravíme si plnku. Na to si Feta syr si rozdrobíme do misky. Pridáme na drobno posekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie prípadne čili a premiešame.
- Potom cesto rozdelíme na ca 4 kusy. Každý vygúľame na kruh a potom ho nožom narežeme na osminy. Na koniec cesta dáme na lyžičku plnky, potom cesto zarolujeme podobne ako croissant a položíme na plech. Prikryté necháme ešte 30 minút kysnúť.
- Na záver povrch žemličiek pomažeme žĺtkom a posypeme sézamom. Pečieme pri 200C ca. 30 minút do zlatista. Pozrite si takisto videorecept.
Recipe Video
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.