Vždy ma zaujímalo odkiaľ sa do slovenčiny dostalo do slovenčiny popri pomenovaniu rajčín a slovo paradajka? Ešte som to nevyhútala, ale u nás doma sa rajčinová polievka volala paradajková a tak to proste v mojej hlave aj ostalo. Tentoraz pripravená z čerstvých rajčín zo záhrady, super intenzívna polievka plna aróm.
Jump to RecipeRecept
Rýchla paradajková polievka z čerstvých rajčín
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1,5kg čerstvých rajčín
1 cibuľa
2 PL Masla
1 PL hladkej múky
1l vody/vývaru
soľ, čierne korenie
1 bobkový list
1 kocka cukru
1čl sušeného cesnaku
Bylinky podľa chuti – oregano, tymian
Postup
- Cibuľu pokrájame na drobno. Necháme pražiť v hrnci pomaly na troche oleja a 2PL masla.
- Zatiaľ, čo sa nám cibuľka opeká si pripravíme rajčiny. Tieto ošúpeme a pokrájame na kocky. Keď cibuľka začne voniať poprášime ju múkou a pridáme rajčiny Zalejeme vodou/vývarom.
- Dochutíme soľou, cukrom (veľmi dôležité aby sa vyrovnala kyslosť rajčín), čiernym korením, sušeným cesnakom a bobkovým listom. Necháme variť 10 minút. Potom bobkový list vyberieme, polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a podľa potreby ešte dochutíme soľou.
- Pred servírovaním ozdobíme polievku trochou postrúhaného tvrdého syru prípadne s bylinkami ako sušený tymián a bazalka či oregano.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Rýchla paradajková polievka z čerstvých rajčín
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.