Domáce hamburgerové žemle

Toto pečivo si vás zaručene získa- doma vyrobené hamburgerové žemle, super mäkkučké a plné chuti. Základom je kysnuté cesto s vyšším podielom tekutiny – tentoraz mlieka a vody. Ak sa budete pridržiavať dolných presných mierok budete z tohto cesta však unesený. Naozaj skvelé lahodné cesto na prípravu pečiva.

Jump to Recipe

Prečo by ste to mali vyskúšať

Nič sa nevyrovná spokojnosti, keď sa zahryznete do domácej hamburgerovej žemle, ktorá je nadýchaná a chutná. Tým, že si tieto žemle pripravíte sami, máte pod kontrolou kvalitu ingrediencií, čo zaručuje zdravšiu voľbu v porovnaní s kupovanými druhmi plnými konzervačných látok a prídavných látok. Kombináciou kvásku s mliekom a vodou vzniká cesto, ktoré má nielen bohatú chuť, ale aj jemnú kôrku, ktorá je ideálna na to, aby udržala vaše obľúbené hamburgerové prílohy a nerozpadla sa.

Výhody domácich kysnutých žemlí

Vynikajúca textúra: Tieto žemle sú neuveriteľne mäkké, ale zároveň dostatočne pevné, aby udržali všetky šťavnaté dobroty vášho hamburgeru.
Zdravšia voľba: Vďaka použitiu prírodných surovín a vylúčeniu konzervačných látok sú tieto žemle zdravou voľbou pre vás a vašu rodinu.
Prispôsobenie: Recept môžete upraviť podľa svojich stravovacích preferencií alebo alergií, napríklad použiť rastlinné mlieko na bezmliečnu verziu.

Ako získať z tohto receptu maximum

Používajte vysokokvalitné ingrediencie: Vyberte si organickú múku a čerstvé mlieko, aby ste zvýšili chuť a výživovú hodnotu svojich buchiet.
Presne odmerajte: Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, dodržiavajte presne uvedené miery. Pečenie je veda a aj malé odchýlky môžu ovplyvniť výsledok.
Správne hnetenie: Uistite sa, že ste cesto dôkladne vymiesili. Tým sa vytvorí lepok, čo vedie k získaniu dobre štruktúrovanej žemle.
Primerané kysnutie: Nechajte cesto riadne vykysnúť. Tento krok je rozhodujúci na dosiahnutie ľahkej a vzdušnej štruktúry, ktorá je charakteristická pre dokonalé hamburgerové žemle.
Čas a teplota pečenia: Dodržiavajte odporúčaný čas a teplotu pečenia, aby boli vaše žemle dokonale upečené – zvonka zlatohnedé a zvnútra mäkké.

Tipy a triky

Prísady pri izbovej teplote: Použitie surovín pri izbovej teplote pomáha cesto efektívnejšie vykysnúť.
Para na prípravu kôrky: Počas pečenia vložte do rúry plytký hrniec s vodou. Para vytvorí na buchtách krásnu, lesklú kôrku.
Varianty chutí: Vychutnajte si klasickú hamburgerovú žemľu: Experimentujte s pridaním byliniek, cesnaku alebo syra do cesta, čím získate jedinečnú obmenu klasickej hamburgerovej žemle.
Dodržiavaním týchto pokynov nielenže zvládnete umenie výroby domácich hamburgerových žemlí, ale svojím pekárskym umením ohromíte aj svoju rodinu a priateľov. Užite si chutnú cestu!

Recept

Hamburgerové žemle

Recipe by lydia.argilliCourse: Pečieme, Pečivo, Slané
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 420g múky

  • 100ml vody

  • 120ml mlieka

  • 30g masla

  • 1 vajíčko + 1 žĺtko

  • 50g cukra

  • 1čl soli

  • 20g čerstvých kvasníc

  • sézam

Postup

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
    Mlieko aj maslo by mali mať izbovú teplotu. Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s maslom a miesime aspoň 10 minút, až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu zakryté kysnúť. Cesto rozdelíme na 12 rovnako veľkých dielov a vytvarujeme tvar žemle, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pritom dodržiavame odstup, lebo cesto ešte nakysne. Takto pripravené cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  • Po oddychovaní pomažeme vrch žemličiek roztrepaným žĺtkom a posypeme sézamom. Pečieme pri 200C ca. 30 minút do zlatista

Domáce hamburgerové žemle

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*