V Nemecku sa vyskytuje veľké množstvo tradičných zemiakových šalátov, ktoré sú v závislosti od regiónu kompletne rozličné svojou prípravou. Od majonézových až po bez majonézové, nájdete ich naozaj v rôznych variantoch. Mne osobne veľmi učaroval tento takzvaný mokrý zemiakový šalát, ktorý sa pripravuje tak, že sa uvarené zemiaky polievajú vrelým vývarom. Tento šalát je skvelou prílohou k pečenému či grilovanému mäsu a stojí za vyskúšanie. Verte, že vám majonéza nebude vôbec chýbať, je aj bez nej krásne krémovitý.
Jump to RecipeRecept
Zemiakový šalát s vývarom – mokrý šalát
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 kg zemiakov uvarených v šupke
300ml vývaru (zeleninový alebo mäsový)
3 PL ocot (najlepšie jablčný ocot)
1 PL horčice
2 PL oleja
1 cibuľa (červená je krajšia)
Pažítka/petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
Postup
- Zemiaky uvaríme do mäkka v šupe, potom necháme vychladnúť. Keď sú zemiaky studené tak ich ošúpeme a pokrájame na tenučké plátky. Vložíme do vysokej misky. Osolíme ich a okoreníme čiernym korením.
- V panvici si nahrejeme olej a pridáme cibuľu pokrájanú na kocky (trochu cibuľky si odložíme bokom na ozdobu). Opekáme na nízkom ohni až dostane cibuľka zlatistú farbu. Pridáme potom horčicu a ja ju zvyknem ca. minútu ešte piecť spolu s cibuľkou, tak sa uvoľní ešte viac arómy. Potom všetko zlejeme vývarom a pridáme ocot. Necháme nálev zovrieť.
- Potom ešte vrelý nálev nalejeme na zemiaky a dobre premiešame. Prikryjeme a necháme aspoň hodinu, najlepšie však na noc stáť. Potom už len odzobíme posekanou pažítkou či petržlenovou vňaťou, prípadne zvyškom cibuľky.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Zemiakový šalát s vývarom – mokrý šalát
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.