Slaný koláč plnený špenátom

Poznáte tento slaný koláč plnený špenátom vyrobeným z chrumavého filo cesta? Ak ešte nie, rozhodne stoji za vyskusanie. Okrem toho je špenát pasujuci k dnešného sviatku zeleného veľkonočného štvrtka

Slaný koláč plnený špenátom

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane, Veľkonočné recepty
Servings

4

servings
Prep time

25

minutes
Cooking time

30

minutes
Calorieskcal

Suroviny


  • 1 balenie filo cesta/štrúdľového cesta

  • 500g listového šenátu

  • 50g vlašských orechov

  • 100g ovčieho alebo feta syru

  • Soľ, čierne korenie, sušený cesnak

  • 4-5 zemiakov uvarených do mäkka (alebo zemiakovú kašu)

  • 150ml mlieka

  • 2 vajíčka

  • 50g roztopeného masla

  • soľ

  • sézam

Postup

  • Začneme prípravou zálievky. Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
  • Zemiaky ošúpeme a rozmágame. Odložíme stranou. Filo cesto si položíme stranou, prípadne rozrežeme na menšie pláty ak máte menšiu nádobu na zapekanie.
  • Na špenátovú plnku umyjeme listy špenátu, dobre ich odkvapkáme a pokrájame na väčšie kusy.
    Alternatívne môžeme použiť mrazený špenát, ktorý sme nechali nad sítkom dovre odkvapkať z prebytočnej tekutiny.
  • V panvici opražíme cibuľku a cesnak pokrájané na dorbno.
    Pridáme špenát a 2 minúty spolu podusíme.
    Dochutíme soľou, čierným korením a sušeným cesnakom. Potom necháme vychladnúť.
  • K špenátu pridáme rozdrvený balkánsky syr (alebo postrúhaný tvrdý syr) a dobre zmes premiešame.
  • Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastíme a položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
  • Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
  • Cesto potom zatočíme do valca a ten potom zarolujeme do tvaru ulity slimáka a takto pripravený prenesieme do vymastenej nádoby na zapekanie. Vrch cesta polejeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
  • Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Zaváranie – krok za krokom – tieto tipy by ste mali poznať

    Zaváranie – krok za krokom – tieto tipy by ste mali poznať

    Leto svojím teplom vonku nielen vyvoláva príjemný úsmev na tvári ale takisto prispieva k tomu, že zelenina a ovocie rastú a dozrievajú tak rýchlo, že ich ani len nestíhame jesť. Najmä ak máte záhradku, tak to zaiste poznáte, maliny len dozreli a už už sa začínajú aj kaziť, či opadávať […]


  • Videorecept – Cesnakový chlieb na trhanie- monkey bread

    Videorecept – Cesnakový chlieb na trhanie- monkey bread

    Celý recept tu Cesnakový monkey bread


  • Najrýchlejší domáci chlebík z kvasníc

    Najrýchlejší domáci chlebík z kvasníc

    Tento chlebík zvládnete zaručene, žiadne komplikované postupy, ani žiaden kvások netreba a výsledkom bude fantastický mäkučký chlebík. Recept mám od mojej známej ku ktorej sme raz prišli na návštevu a hneď sa začala ospravedlňovať, že nič som nestihla napiecť, len tento chlebík. Tak som hneď spozornela, a pýtam sa, a […]


  • Makový cheesecake

    Makový cheesecake

    Chutné maslové cesto s ricotta plnkou.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*