Slaný koláč plnený špenátom

Poznáte tento slaný koláč plnený špenátom vyrobeným z chrumavého filo cesta? Ak ešte nie, rozhodne stoji za vyskusanie. Okrem toho je špenát pasujuci k dnešného sviatku zeleného veľkonočného štvrtka

Slaný koláč plnený špenátom

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane, Veľkonočné recepty
Servings

4

servings
Prep time

25

minutes
Cooking time

30

minutes
Calorieskcal

Suroviny


  • 1 balenie filo cesta/štrúdľového cesta

  • 500g listového šenátu

  • 50g vlašských orechov

  • 100g ovčieho alebo feta syru

  • Soľ, čierne korenie, sušený cesnak

  • 4-5 zemiakov uvarených do mäkka (alebo zemiakovú kašu)

  • 150ml mlieka

  • 2 vajíčka

  • 50g roztopeného masla

  • soľ

  • sézam

Postup

  • Začneme prípravou zálievky. Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
  • Zemiaky ošúpeme a rozmágame. Odložíme stranou. Filo cesto si položíme stranou, prípadne rozrežeme na menšie pláty ak máte menšiu nádobu na zapekanie.
  • Na špenátovú plnku umyjeme listy špenátu, dobre ich odkvapkáme a pokrájame na väčšie kusy.
    Alternatívne môžeme použiť mrazený špenát, ktorý sme nechali nad sítkom dovre odkvapkať z prebytočnej tekutiny.
  • V panvici opražíme cibuľku a cesnak pokrájané na dorbno.
    Pridáme špenát a 2 minúty spolu podusíme.
    Dochutíme soľou, čierným korením a sušeným cesnakom. Potom necháme vychladnúť.
  • K špenátu pridáme rozdrvený balkánsky syr (alebo postrúhaný tvrdý syr) a dobre zmes premiešame.
  • Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastíme a položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
  • Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
  • Cesto potom zatočíme do valca a ten potom zarolujeme do tvaru ulity slimáka a takto pripravený prenesieme do vymastenej nádoby na zapekanie. Vrch cesta polejeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
  • Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*