Mäsové guľky na spôsob Köttbullar (IKEA)

Ak máte doma deti, tak určite mäsové guľky u vás nechýbajú pri dennom varení. Aspoň moje deti ich majú radi v ktorejkoľvek podobe – či už z rajčinovou, syrovou omáčkou alebo pripravené takto na spôsob ako ich poznáme zo švédkeho obchodného reťazca IKEA. Príprava je nenáročná a výsledok skvostný.

Jump to Recipe

Prečo by ste mali tento recept určite vyskúšať:

Ak ste niekedy zatúžili po ikonickej chuti mäsových guľôčok z IKEA, tento recept musíte vyskúšať! Zrekonštruovanie týchto lahodných mäsových guľôčok doma vám zaručí nielen čerstvú, domácu chuť, ale umožní vám aj prispôsobiť si ingrediencie podľa svojich predstáv. Či už ste nadšencom mäsových guľôčok, alebo len hľadáte príjemné, ale chutné jedlo na večeru, tieto Köttbullar určite uspokoja vaše chute.

Viac informácii o surovinách

Na šťavnaté a chutné mäsové guľky si vyberte kvalitné mleté hovädzie mäso s primeraným obsahom tuku (približne 20 %). Obsah tuku je rozhodujúci pre chuť aj vlhkosť.

Vajce pôsobí ako spojivo, ktoré pomáha držať zmes mäsových guľôčok pohromade. Dodáva mäsovým guľkám vlhkosť a štruktúru.
Jemne nasekané bylinky (2 PL): Čerstvé bylinky ako petržlen alebo kôpor dodajú omáčke sviežosť a farebnosť.
Citrónová šťava alebo ocot (niekoľko kvapiek): Vyváži bohatosť omáčky a dodá jej kyslosť, čím rozjasní jej chuť.

Brusnice- sú nielen chutné ale aj mimoriadne zdravé. Už krátko po varení úplne zmenia svoju konzistenciu a chuť.

Ako sa vám tento recept zaručene podarí

Ingrediencie jemne premiešajte: Pri nadmernom miešaní zmesi na mäsové guľky môžu vzniknúť husté a tvrdé mäsové guľky. Prísady miešajte len dovtedy, kým sa nespoja, aby bola štruktúra ľahká a jemná.

Zmes vychlaďte: Ak zmes na mäsové guľky necháte pred tvarovaním aspoň 30 minút vychladnúť v chladničke, chute sa prepoja a zmes sa ľahšie spracuje.

Vyskúšajte korenie: Pred tvarovaním všetkých mäsových guľôčok uvarte malú časť zmesi a v prípade potreby upravte korenie.

Tipy na servírovanie

Mäsové guľky podávajte horúce, priamo z panvice, so smotanovou omáčkou, ktorou ste ich štedro pokvapkali. Ako príloha sa hodia cestoviny, či uvarené zemiaky alebo kaša.
Aby ste si vychutnali autentický zážitok z jedla Köttbullar, pridajte k nemu tradičné švédske prílohy, ako je brusnicový džem, zemiaková kaša a nakladané uhorky.

Tipy na zmrazenie

Ak chcete mäsové guľky zamraziť na neskoršie použitie, vytvarujte z nich guľky a uložte ich na plech vyložený pergamenovým papierom. Plech vložte do mrazničky, kým nebudú mäsové guľky pevné, a potom ich preložte do vrecka alebo nádoby vhodnej na mrazenie. V mrazničke ich môžete skladovať až 3 mesiace.
Ak chcete zmrazené mäsové guľky ohriať, rozmrazte ich cez noc v chladničke alebo ich rozmrazte v mikrovlnnej rúre. Po rozmrazení ich môžete zohriať v rúre alebo na sporáku, kým sa neprehrejú.

Mäsové guličky na spôsob Köttbullar (IKEA)

Recipe by lydia.argilliCourse: Hlavné jedlá, Mäsité jedlá
Servings

4

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • Na guličky
  • 300g hov. mletého mäsa

  • 1 vajíčko

  • 4 PL strúhanky

  • soľ, čierne korenie

  • 1/2 čl sušeného cesnaku

  • 1/2 čl sušeného čili

  • petržlenová vňať

  • Na omáčku
  • 2 PL masla alebo tuku

  • 2 PL múky

  • 150 ml vody/vývaru

  • 150 ml smotany

  • 2 PL na drobno pokrájaných byliniek

  • soľ, čierne korenie

  • pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu

  • Na brusnicovú omáčku
  • 150g brusníc (čerstvých alebo mrazených)

  • 50g cukru

  • 10ml vody

  • 1čl kukuričného škrobu

Postup

  • Najskôr zmiešame mäso s vajíčkom a strúhankou.
  • Zmes dochutíme sušeným cesnakom, soľou, čierným korením a sušením čili.
  • Z mäsovej zmesy vytvoríme guľky rovnakej veľkosti a tie opekáme na strednej teplote zo všetkých strán do hnedista. Odložíme ich stranou.
  • Do panvice v ktorej sme opekali mäso dáme maslo a múku.
    Krátko opečieme a potom zalejeme vodou/vývarom.
  • Zložíme z ohňa a dobre rozmiešame aby neostali žiadne hrčky. Potom necháme omáčku zovrieť.
  • Prilejeme smotanu a dochutíme soľou a čierným korením. Varíme za stáleho miešania až pokiaľ omáčka nezhustne. Dochutíme octom alebo citrónovou šťavou. Takisto pridáme bylinky
  • Hotové guľky vložíme do takto pripravenej omáčky.
  • Na brusnicovú omáčku si vložíme do hrnca brusnice, cukor a vodu a necháme 10 minút variť.
  • Škrob si rozmiešame v 2 lyžiciach vody, až bude tekutý a prilejeme do vriacej zmesy. Intenzívne miešame, až sa omáčka zahustí.
  • Brusnicovú omáčku servírujeme spolu s guľkami a krémovitou omáčkou.

Recipe Video

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]


  • Nadýchaná kokosová torta

    Nadýchaná kokosová torta

    Máte chuť na sladkosť, ktorá chuti skvelo aj bez čokolády? Táto kokosová torta obsahuje kokos tak v ceste ako aj v plnke a jej príprava nevyžaduje žiadne hlbkové znalosti v pečení, túto zvládne aj začiatočník.


  • Kuracie prsia na pečenom póre

    Kuracie prsia na pečenom póre

    Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept


  • Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*