Predjedlo ako z dovolenky – Mediteránna pečená feta s olivami

Ak ste už boli v stredomorí, tak určite ste skôr alebo neskôr mali potešenie zo syru feta. Takisto olivy patria neodmyslitelne k tomuto regiónu. Toto predjedlo kombinuje tieto 2 typické mediteránne suroviny do tohto nenáročného a výnimočne chutného pokrmu. Po krátko zapeční sa z olív uvolnia skvelé arómy a feta zmäkkne. Ako stvorená ako dip pre bagetku.

Jump to Recipe

Suroviny

Jednoduchý pokrm

Tento recept je neuveriteľne jednoduchý na prípravu, vyžaduje si len niekoľko surovín a minimálny čas na prípravu. Napriek tomu je konečným výsledkom jedlo, ktoré vyzerá a chutí pôsobivo, takže je ideálne na sviatočné stretnutia alebo rodinné pohostenia.

Explózia chutí

S každým sústom zažijete explóziu stredomorských chutí – krémovej fety, slaných olív a aromatických byliniek a korenia. Je to párty pre vaše chuťové poháriky, ktorá určite zanechá trvalý dojem.

Univerzálnosť

Túto pečenú fetu s olivami podávajte ako teplé predjedlo spolu s plátkami chrumkavej bagety na namáčanie. Je tiež fantastická podávaná spolu s výberom údenín, syrov a antipasti na nátierku inšpirovanú Stredomorím.

Prečo by ste mali vyskúšať tento recept?

Syr Feta

Syr feta je vďaka svojej drobivej štruktúre a štipľavej chuti základom stredomorskej kuchyne. Vyrába sa z ovčieho mlieka (alebo z kombinácie ovčieho a kozieho mlieka) a po zapečení dodáva tomuto jedlu krémovú bohatosť. Jej schopnosť zmäknúť a spojiť sa s ostatnými prísadami z nej robí ideálny základ pre naše predjedlo.

Olivy

V tomto prípade kombinujeme zelené aj čierne olivy, pričom každá z nich prináša na stôl svoj vlastný chuťový profil. Slaná, mierne slaná chuť olív harmonicky ladí so smotanovou fetou a vytvára nádherný kontrast textúr a chutí.

Olivový olej

Pri pečení fety sa nielen zvýrazní chuť pokrmu, ale aj vytvorí šťavnatá krémová štruktúra. Hľadajte extra panenský olivový olej pre jeho výraznú chuť a ovocné tóny.

Sušené bylinky a korenie

Recept

Predjedlo ako z dovolenky – Mediteránna pečená feta s olivami

Recipe by Lydia Argilli
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

20

minutes

Suroviny

  • 1 pohár zelených olív

  • 1 pohár čiernych olív (bez kôstky)

  • 1 balenie feta syru

  • Olivový olej

  • sušený Rozmarín, čili

  • Cesnak v celku

  • 10ks cherry rajčín

Postup

  • Pripravíme si zapekaciu nádobu a trúbu zapneme na 200C.
  • Do stredu zapekacej nádoby dáme feta syr a pokvapkáme ho olejom.
  • Olivy zlejeme z nálevu a pridáme ich do zapekacej nádoby naokolo feta syru.
  • Rozmarín, čili, priípadne tymián si premiešame v miske a potom zmeskou posypeme olivy.
  • Pridáme cherry rajčiny a celý cesnak, ktorý sme rozpolili. Ešte trochu pokvapkáme olivovým olejom.
  • Takto pripravené necháme piecť pri 200C až sa feta začne topiť a voniať. Môžeme hneď servírovať.

Notes

  • Nezabudnite si pripraviť čerstvú bagetku, ktorú budete potom namáčať do mäkkého syru.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


  • Skvelý čokoládový krém, ktorý každému zachutí len z 3 surovín

    Skvelý čokoládový krém, ktorý každému zachutí len z 3 surovín

    Tento čokoládový krém je skvelým doplnkom každej torty, zákusku či iného dezertu. Je to obdoba parížskeho krému, ktorý sa však pripravuje v kombinácii čoklády a kakaa a neskôr po vychladnutí šľahá do tohto krásne hladkého a nadýchaného krému, ktorý skvelo drží tvar. Všetko čo budete potrebovať sú 3 suroviny a […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*