Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk_Nadýchané zemiakové ňoky (gnocchi)_recept

Nadýchané zemiakové ňoky (gnocchi)

Vyrobiť zemiakové ňoki doma sa vyplatí, nemajú nič spoločné s tými suchými a častokrát tvrdými polotovarmi, ktoré určite už každý z nás skúsil. Tieto sú nadýchané a vnútri mäkučké ako vata a doslova sa rozplývajú na jazyku. Tiež dobrý recept, ktorý môžete pripraviť s deťmi, týchto príprava aj ochutnávania veľmi pobavia. Chutný recept na bezmäsitý obed.

Suroviny:

  • 500g zemiakov alebo zemiakovej kaše
  • 2 vajíčka
  • 1 PL soli
  • 220g polohrubej alebo hrubej múky
  • Maslo na pomastenie

Môj tip- na výrobu môžete takisto použiť zvyšky uvarenej zemiakovej kaše

Postup:

  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a potom.v osolenej vode varíme 15-20 minút do mäkka.
  • Potom zemiaky zlejeme z vody a necháme kompletne vychladnúť. Ak spracujete zemiakovú kašu môžete kroky 1 a 2 predkočiť.
  • Medzitým vo veľkom hrnci necháme zovrieť 2 l vody.
  • Následne pretlačíme zemiaky zemiakovým lisom na kašu.
  • Pridáme vajíčka, soľ a postupne pridávame múku. Miesime až vznikne vláčne, ale ešte mierne lepivé cesto. Cesto musí ostať lepivé aby neskôr ňoky boli nadýchané, pridaním príliš veľa múky by ostali tvrdé.
  • Pomúčime si pracovnú dosku a cesto rozdelíme na 6 kusov.
  • Každý kus potom vygúľame na šúľec a ten rozrežeme na ca 1 cm hrubé kúsky.
  • Potom v rukách z kúskov vyformujeme guľky, ktoré kladieme na pomúčený tanier alebo plech. Kdo chce, môze do guliek vtlačiť tvar pomocouu vidličky, ja však najradšej robím guľky bez vzoru.
  • Takto pripravené necháme 10 minút schnúť a potom kladieme do vriacej vody.
  • Tam varíme 2-3 minúty pokiaľ vyplávajú na povrch. Potom zlejeme z vody.
  • Na záver polejeme olejom alebo roztopeným maslom.
Často kladené otázky

Čo sú to ňoki?

Ňoki sú knedle z mäkkého cesta, zvyčajne zo zemiakov, múky a niekedy aj vajec, ktoré sa varia a podávajú s rôznymi omáčkami alebo prílohami.
Na ňoki sa bežne používajú zemiaky škrobnaté odrody, pretože majú ľahšiu a nadýchanejšiu štruktúru.

Ako zistím, že je cesto hotové?

Cesto by malo byť mäkké, hladké a mierne lepkavé, ale nie lepkavé. Pri formovaní do tvaru ňoki by malo držať tvar.

Môžem ňoki zamraziť?

Áno, nevarené ňoki môžete zamraziť na neskoršie použitie. Ulož ich v jednej vrstve na plech na pečenie a zamraz ich, kým nie sú pevné, potom ich prelož do vrecka alebo nádoby na mrazenie.

Ako dlho mám variť ňoki?

Ňoki sa zvyčajne uvaria rýchlo, zvyčajne za 2-3 minúty, keď vyplávajú na povrch vriacej vody. Dávajte pozor, aby ste ich neprevarili, pretože môžu byť kašovité.

Newsletter Signup Form
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
12,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

229 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Zvládnite prílohy ako ryža, bulgur a kuskus

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím, ako zvládnuť prípravu príloh, od dokonale nadýchanej ryže až po výdatný bulgur a aromatický kuskus. Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

  • Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Ahojte, minulý rok cez jeseň som akosi dostala chuť vyskúšať kváskovanie, veď pocitovo všetci naokolo vyrábali chutné domáce chlebíky z kvásku a vyzeralo to tak jednoduché. Veľmi ma rýchlo prešlo počiatočné nadšenie keď som asi až na 3. pokus vyrobila kvások, čo vyzeral ako kvások (a nie ako rozmočená múka) […]


  • Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Tieto pečené zemiaky na spôsob amerických zemiakov majú 2 tajné prísady, ktoré ich robia tak jedinečné chuťou. Tou jednou je postrúhaný parmezán, ktorý počas pečenia vytvorí na zemiakoch krásne chrumkavú vrstvu. A tou druhou je sušená cibuľka, krásne aromatická ale nie tak intenzívna ako čerstvá cibuľa. Naozaj skvelá príloha z […]


  • Lahodný hrčekový tvarohový strúhaný koláč na plech

    Lahodný hrčekový tvarohový strúhaný koláč na plech

    Tento lahodný hrnčekový tvarohový strúhaný koláč je nielen ľahko pripravený ale kombinácia chutného maslového kakaového cesta a cheesecake podobnej plnky vás určite uchvátia. Je to okrem toho hrnčekový recept, na váženie si postačíte s hrnčekom z objemom 250ml. Prečo sa oplatí vykúšať tento recept Vyrobiť túto lahodnú pochúťku je radosť […]


  • Skvelá príloha pečený karfiól

    Skvelá príloha pečený karfiól

    Vyskúšali ste už niekedy pečený karfiol? Karfiól možno okrem klasickej prípravy varením, upraviť tepelne aj pečením alebo grilovaním. Takto pripravený karfiól dostane úplne inú chuť aj arómu a zostáva mu mierne chrumkavá konzistencia. Skvelá príloha či už ku kuracím prsiam pripravených na prírodno alebo aj k cestovinám. Pri tomto spôsobe […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*