Moja babka pripravovala skvelú parenú knedľú a tak to bol jedem z prvých receptov, čo som sa od nej učila. Vajíčko možno pridať ale môžete aj vynechať. Ja osobne ho rada pridávam k tomuto cesto lebo mu urobí krajšiu, hladšiu konzistenciu. Hlavné je však, aby bolo cesto dobre domastené maslom a dobre premiesené. Ešte jedna rada od mojej mamy, cesto nechávať podkysnúť rovno v nádobe kde budete knedľu napačovať a podliať ju teplou vodou z vodovodu.
Suroviny:
- 1PL kr. Cukru
- 1/2 kg polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc
- 100ml mlieka izbovej teploty
- 30g roztopeného masla
- 1čl soli
- (1 vajíčko)
- poprípade vodu izbovej teploty
Postup:
- Rozmrvíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme mliekom. Dobre premiešame a necháme 10 minút stáť, kým sa nevytvorí kvások.
- Potom kvások zmiešame s múkou a rozpusteným maslom a postupne pridávame mlieko (prípadne vodu ak treba) a vajíčko, kým nevznikne nelepivé cesto. To miesime aspoň 10 minút, aby sa z múky uvoľnil lepok.
- Potom cesto vložíme do uzavretej nádoby a necháme 20 minút odpočívať na teplom mieste.
- Potom cesto prehnetieme a rozdelíme na 2 kusy. Z tých vytvoríme podlhovasté valce. Nádoby v ktorej budeme neskôr knedlu naparovať pripravíme tak, že na dno nádoby nalejeme teplú vodu z kohútika a sítko na naparovanie namastíme a potom ho dáme nad vodu.
- Na sítko vložíme šulce cesta, prikryjeme a necháme ešte hodinu až hodinu a pol stáť.
- Potom hrniec začneme nahrievať a parenú buchtu necháme naparovať 15-20 minút, kým sa cesto nezväčší a dostatočne uvarí.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.