Nadýchané a krásne jemné žemličky, ktoré sú trvácne a mimoriadne vhodné na cesty či väčšie pohostenie.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
- 1 šálka kefíru
- 2 PL maslo izbovej teploty
Okrem toho potrebujete:
- 200g syra Feta
- Petržlenová vňať
- soľ, čierne korenie
- sušené bylinky (tymián, bazalka, orgeano), sušený cesnak
- žĺtko na potretie prípadne sézam
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Do múky pridáme kvások, olej, soľ, kefír s maslom.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto vyšúľame a rozdelíme na 20kusov.
- Na plnku zmiešame feta syru, ktorý rozdrobíme, spolu s petržlenovou vňaťou, soľou, čiernym korením a dochutíme sušenými bylinkami a sušeným cesnakom.
- Každý kúsok cesta rozgúľame (alebo vytvarujeme rukami) na trochu väčší kruh a do stredu dáme za 1 lyžicu plnky. Potom kraje uzavrieme a vytvarujeme guľky.
- Tie dáme s odstupom na plech a necháme ešte 1/2 prikyté podkysnúť. Potom potrieme žĺtkom, posypeme sézamom a necháme piecť pri 180C ca.25 minút do zlatista.
- Po vychladnutí skladujeme v uzavretej nádobe aby ostali krásne mäkké.
Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: