Šošovicová polievka so špenátom

Šošovicová polievka so špenátom

Túto polievka pripravuje moja svokra a je to veľmi neobvyklá šošovicová polievka nakoľko sa na jej prípravu celý špenát až skoro po koreň, vrátane stoniek. Mne veľmi chutí, ma vďaka špenátovému zázemiuz veľmi výraznú, takú zemitú chuť a aj arómu. Výborna polievka na prehriatie celého tela.

Suroviny:

  • 1 šálka zelenej šošovice
  • 1/2 šálky krúp
  • Malý zväzok špenátu – čerstvého v celku
  • 1čl paprikového pyré
  • 1PL rajčinového pyré
  • 2l vody / vývaru
  • Soľ, čierne korenie, kmín, bobkový list, čili

Postup:

  • Zelenú šošovicu (za 1 šálku) umyjeme pod tečúcou vodou.
  • V hrnci nahrejeme za 2Pl oleja, pridáme paprikové a rajčinové pyré a krátko ho popražíme.
  • Zalejeme vodou/vývarom, pridáme šošovicu, soľ, kmín, bobkový list a za hrsť krúp a necháme 20-25 minút variť.
  • Medzitým špenát dobre umyjeme. Stonky oddelíme od listov a listy pokrájame na menšie kusy.
  • Potom pridáme stonky špenátu do polievky a varíme ďaľších 10-15 minút. Na záver pridáme špenátové listy a polievku hneď odoberieme z ohňa.
  • Ja osobne jem túto polievku mierne pikatnú, preto pridávam do nej tiež sušené čili. Samozrejme možno toto vynechať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*