Pravý dováci hovädzí vývar

Pravý dováci hovädzí vývar

Silný hovädzí vývar varievala moja mama ako medicínu – či už na posilnenie počas vírusových ochorení alebo pri žalúdočných problémoch, toto u nás doma vždy zaberá.

Suroviny:

  • 2-3 hovädzie kosti aj s mäsom
  • 3 mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 celý pór
  • petržlenová vňať aj so stonkam
  • kus celeru
  • 1 bobkový list
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • 1,5l vody

Postup:

  • Začneme tým, že si očistíme zeleninu. Cibuľu ošúpeme a prekrojíme.
  • Mrkvu, pór a celer ošúpeme a pokrájame na menšie kusy.
  • Do hrnca (ja používam tlakový hrniec ktorý skráti varenie) vložíme zeleninu, pridáme petržlenovú vňať v celku.
  • Takisto pridáme bobkový list, korenie a soľ ako aj umyté kosti.
  • Na záver zalejeme vodou a necháme zohrievať až polievka zovrie, potom dáme pokrievku a znížime teplotu na minimum a pomaly dusíme. Vďaka dlhému duseniu sa začne uvolňovať z kostí kolagén.
  • V tlakovom hrnci dusím 2 hodiny, v normálnom by som ešte hodinu pridala.
  • Po uvarení polievku zcedíme cez sítko, mrkvu vrátime do vývaru a mäso z kostí oberieme a takisto pridáme do polievky.
  • Podávame s uvarenými cestovinami niťovkami.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*