Moja mama mala tento rok nevídanú úrodu čučoriedok. Nevedela som sa ich proste dojesť a nedalo mi a vyskúšala som z ních urobiť aj ganache. Veľká dobrota, ktorá mala nielen nádhernú farbu ale aj skvelú chuť. Samozrejme, že namiesto čerstvých, môžete použiť aj mrazené čučoriedky.

Suroviny na tortu:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 40g kakaa
- 160g hladkej múky
- 100ml vody
- 100ml oleja
- 200ml džemu (najlepšie čučoriedkového)
- 200g mascarpone krému + 2PL pr. cukru
Suroviny na ganache:
- 200g bielej čokolády
- 200g čučoriedok
- 3Pl kr. cukru
- 2PL vody
Postup
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Najskôr si vyšlaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme 2-3minúty.
- Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, kakao a múku.
- Okrem toho pridáme 100ml vody a vypracujeme hladké cesto.
- Tortovu formu vymastíme, cesto do nej nalejeme a pečieme pri 160C ca. 45 minút. Potom cesto necháme vychladnúť a studené cesto uprostred rozrežeme na 3 diely.
- Na ganache polámeme do misky bielu čokoládu a dáme ju nad paru zohrievať, až sa roztopí.
- Súbežne dáme čučoriedky do hrnca spolu s cukrom a vodou a necháme variť 10 minút.
- Keď sú čučoriedky uvarené, prepasirujeme ich cez sitko k bielej čokoláde a dobre premiešame.
- Vzniknutú ganache necháme trochu vychladnúť.
- Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom.
- Tortu začneme vrstviť. Cesto pomažeme mascarpone, marmeládou, zaťažíme cestom a opäť zopakujeme. Vrchný diel už len pomažeme mascarpone.
- Na vrch nalejeme Ganache a potom ju aj nanesieme po bokoch torty.
- Necháme aspoň 4 hodiny v chlade predtým, než ju narežeme.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: