Môj brat oslavoval 40. narodeniny a kedže viem, akú ma slabosť pre veterníky, opýtala som sa ho, čo by na to povedal, keby som mu upieckla jeden obrovský veterník, ako tortu. Asi si viete domyslieť, že nepovedal nie :). Príprava sa hodí pre trošku skúsenejšie cukrárky, nakoľko príprava karamelu a takisto pečenie odpaľovaného cesta aby bolo dobre prepečené vyžaduje už trochu skúseností v kuchyni ale ten výsledok rozhodne stojí za to.

Suroviny na odpaľované cesto:
- 120ml vody
- 120ml mlieka
- 70g masla
- štipka soli
- 150g hl. múky
- 4 vajíčka
Suroviny na vanilkovú plnku:
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 600ml mlieka
- 2PL hrubej múky alebo krupice
- 125g masla izbovej teploty
- 1 vanilkový cukor
- 4Pl kr. cukru

Suroviny na karamelovú plnku:
- 4PL kr. cukru
- 400ml šľahačkovej smotany
- 2 stužovače šľahačky
Postup:
- Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Na jeho prípravu budete potrebovať hrnic.
- Do hrnca si dáme vodu, mlieko, soľ a maslo a necháme zovrieť. Akonáhle zovrie, tak pridáme múku a hneď miešame, aby nevznikli hrudky. Miešame intenzívne až sa cesto spojí do hladkej zmesi začne sa lepiť na dno hrnca.
- Potom cesto preložíme do misky a necháme ho 15 minút chadiť. Zapneme mixér a postupne, jedno za druhým za mixovania pridávame vajíčka.
- Vzniknuté cesto nanesieme do kruhu na plech vyložený papierom na pečenie. Nezabudnite, že cesto ešte narasti počas pečenia aj do výšky ale aj do šírky. Takže ak chcete tortu s ca. 26cm, tak skúste vytvoriť kruh s ca.20-22cm.
- Pečieme najskôr zprudka 20 minút pri 180C až sa začne zlatiť vrch, potom znížime teplotu na 100C a sušíme ešte asi 30-40 minút.Najlepšie nechať cesto po vypuntí trúby ešte dôjsť, zatiaľ, čo sa trúba chladí. Počas pečenia nesmieme trúbu otvoriť, inak cesto splasne.
- Počas pečenia si pripravíme karamel. Na to do hrnca dáme cukor a topíme ho pomaly, až začne hnednúť. Súbežne v inom hrnci zohrejeme smotanu. Keď je cukor zmenení na karamel, prilejeme smotanu (pozor, zmes začne vrieť, preto radšej zvolte vysoký hrniec) a už len krátko povaríme, aby sa karamel so smotanou spojil. Necháme úplne vychladnúť (to je dôležité).
- Keď cesto vychladne, tak ho opatrne oprostred rozrežeme aby nám vznikli 2 diely. Okolo spodného dáme cukrárenskú obruč.
- Na plnku si dáme do hrnca 550ml mlieka zohrievať. V zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok, múku, kryštáľový a vanilkový cukor.
- Keď mlieko zovrie, pridáme zmes a miešame, až vznikne hladký puding. Necháme vychladnúť a potom do neho primiešame mäkké maslo. Nanesieme plnku na spodný plát a necháme chladiť.
- Vrátime sa k našemu prichystanému karamelu. Do neho pridáme už len stužovače (koľko závisí od tuku v smotane) ale 2 na 2 balenia smotany by mali stačiť. Šľaháme na najvyššom stupni ca.5-7 minút až vznikne tuhá šľahačka.
- Tú nanesieme na vanilkovú vrstvu a zaťažíme ju druhým dielom cesta.
- Posledný krát dáme ešte aspoň na 2 hodiny chladiť a potom môžeme servírovať. Režeme ešte pokiaľ je veterník studený.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: