Máte radi čokoládu? Tak tento jednoduchý hrnčekový koláč s čokoládou vás nadchne. Na meradnie som použila hrnček s objemom 300ml.
Suroviny:
- 3 vajíčka
- 1/2 hrnčeka kr. cukru
- 1 balenie (100g tmavej čokolády)
- 1/2 masla (125g)
- 2PL kakaa
- 1/2 hrnčeka acidofilného mlieka
- 1 hrnček hladkej múky
- 1čl prášku do pečiva
- 2Pl chia semiačok
- 1 balenie (100g) čokolády na polevu
Postup:
- Začneme tým, že maslo a čokoládu dáme do hrnca a pomaly ich zohrievame, až sa všetko spojí a roztopí.
- Pridáme ešte do zmesi kakao a necháme vychladnúť (to je dôležité, inak by nám vznikla neskôr praženica).
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom minimálne 5 minút do penista.
- Pridáme čokoládovú zmes ako aj múku a prášok do pečiva.
- Spolu premiešame. Na záver pridáme acidofilné mlieko a chia semiačka (alternatívne mak alebo orechy) a dáme piecť pri 180C na ca. 45-50 minút. Ku koncu pečenia môžeme prikryť alobalom.
- Po upečení necháme vychlanúť a potom vyberieme z formy.
- Čokoládu na polevu dáme do misky, ktorý položíme nad hrniec s vodou a nad parou necháme roztopiť.
- Nanesieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: