Vyskúšli ste už niekedy patizón vo forme polievky? Ja až prednedávnom. Patizón sa najskôr marinovaný nechá piecť a poviem vám, to je taká dobrota, že všetky deti si pýtali duplu.
Suroviny:
- 1 patizón
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2malej tekvice hokkaido alebo maslovej
- soľ, čierne korenie
- olej
- tymián, rasca
- 2-3 zemiaky
- 1čl kurkuma korenia
- 200ml smotany
- 1,5l vody alebo vývaru
Postup:
- Začneme prípravou patizónu na pečenie. Na to ho umyjeme, ak je starší ošúpeme, ak mladší ponecháme šupku.
- Potom ho rozpolíme, vydlabeme vnútro a nakoniec patizón pokrájame na kocky asi veľkosti 2x2cm. To isté zopakujeme z tekvicou.
- Patizón a tekvicu dáme do zapekacej nádoby.
- Polejeme olejom, ochutíme soľou, korením, rascou a kmínom ako aj červenou paprikou a premiešame.
- Potom zeleninu pečieme pri 180C ca. 35-40 minút.
- V hrnci si podusíme zeleninu. Zemiaky postrúhame na jemno.
- Po upečení tekvice dáme patizón a tekvicu do hrnca spolu so zemiakmi a zalejeme vodou.
- Necháme zovrieť a potom varíme ešte 20 minút.
- Pridáme ešte kurkumu.
- Rozmixujeme ponorným mixérom a na záver dochutíme šľahačkovou smotanou

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: