Fantastická polievka z pečeného patizónu

Vyskúšli ste už niekedy patizón vo forme polievky? Ja až prednedávnom. Patizón sa najskôr marinovaný nechá piecť a poviem vám, to je taká dobrota, že všetky deti si pýtali duplu.

Suroviny:

  • 1 patizón
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2malej tekvice hokkaido alebo maslovej
  • soľ, čierne korenie
  • olej
  • tymián, rasca
  • 2-3 zemiaky
  • 1čl kurkuma korenia
  • 200ml smotany
  • 1,5l vody alebo vývaru

Postup:

  • Začneme prípravou patizónu na pečenie. Na to ho umyjeme, ak je starší ošúpeme, ak mladší ponecháme šupku.
  • Potom ho rozpolíme, vydlabeme vnútro a nakoniec patizón pokrájame na kocky asi veľkosti 2x2cm. To isté zopakujeme z tekvicou.
  • Patizón a tekvicu dáme do zapekacej nádoby.
  • Polejeme olejom, ochutíme soľou, korením, rascou a kmínom ako aj červenou paprikou a premiešame.
  • Potom zeleninu pečieme pri 180C ca. 35-40 minút.
  • V hrnci si podusíme zeleninu. Zemiaky postrúhame na jemno.
  • Po upečení tekvice dáme patizón a tekvicu do hrnca spolu so zemiakmi a zalejeme vodou.
  • Necháme zovrieť a potom varíme ešte 20 minút.
  • Pridáme ešte kurkumu.
  • Rozmixujeme ponorným mixérom a na záver dochutíme šľahačkovou smotanou

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*