Máte rady tú skvelú kombináciu chutí čokolády, arašídov a karamelu? Ak áno, tak si určite pochutíte na tomto skvelom cheesecaku. Pozostáva z viacerých vrstiev, verte ale, že sa len tak oblížete keď sa budete cez jednotlivé vrstvy prepracovávať až po krémovitý karamel. Stojí to za tú trochu viac námahy pri príprave. Práve nepečené koláč ktoré pozostávajú z viacerých vrstiev sú trošku pracnejšie nakoľko po každej vrstve treba ich nechať trochu oddychovať v chlade, ale technicky nič náročné.

Suroviny na korpus:
- 1 balenie maslových keksíkov (150g)
- 50g masla izbovej teploty
- 4Pl pr. cukru
Ďaľšie suroviny:
- 4PL kr. cukru
- 100ml šľahačkovej smotany
- 100g ošúpaných slaných arašídov
- 200ml šľahačkovej smotany
- 200g tmavej čokolády
- 250ml jemného krémovitého syru alebo tvarohu
- 50g pr. cukru
- 1 balenie želatíny + 3Pl vody
- 1 vanilkový cukor
- 100g tmavej čokolády na polevu
Postup:
- Začneme korpusom. Na to dáme maslové keksy do veľkého sáčku čo sa dá uzavrieť a valčekom na cesto ich rozmrvíme na jemno. ALternatívne môžete nechať keksy posekať aj v kuchynskom robote na jemno. Dáme do misky.
- Pridáme tiež maslo a práškový cukor. Rukamy vypracujeme lepivé cesto, ktoré natlačíme do tortovej formy alebo formy na tarte (24 alebo 26cm). Pritom rukamy tvarujeme cesto tak, aby sa dostalo aj na okraje formy. Dáme na 30 minút chladiť do chladničky.
- Medzitým si pripravíme karamelovú vrtsvu. Na to v malej panvici alebo hrnci (najlepšie s teflónovým povrchom) začneme zohrievať cukor až sa úplne roztopí a začne hnedať. Počas karamelizovania hrniec nikdy nenechávame bez dozoru a každých pár sekúnd ho mierne krúživo pohneme aby sa cukor topil rovnomerne. Nemiešame však vareškou.
- Smotanu si nahrejeme.
- Akonáhle sa cukor roztopí pridáme maslo a premiešame. Pridáme tiež teplú smotanu a potom za miešania varíme až sa všetko spojí do krásneho krému.
- Arašídy posekáme na menšie kusy, zopár môžeme odložiť stranou na ozdobu a zvyšné pridáme ku karamelu. Potom zmes nalejeme na spodok nášho vychladnutého korpusu a necháme vychladnúť a stuhnúť.
- V hrnci si nahrejeme šľahačkovú smotanu a keď začne byť vrelá odoberieme z ohňa. Pridáme do nej čokoládu posekanú na drobno a miešame až vznikne hladká zmes.
- Čokoládovú vrstvu pridáme na stuhnutý karamel a opäť necháme vychladnúť.
- Želatínu dáme do hrnca s troškou vody a potom hrniec kratučko (30sek) nahrejeme. MIešame až sa želatína roztopí.
- Jemný krémovitý syr alebo tvaroh zmiešame s cukrom a vanilovým cukrom a pridáme želatínu. Dobre rozmiešame a nalejeme na stuhnutú čokoládovú vrstvu.
- Na záver už len zohrejeme čokoládovú polevu a polejeme ňou povrch cheesecake. Podľa chuti ozdobíme napríklad slanými pretzlami či zvyšnými arašídami.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: