Tento dezert pripravuje moja mama keď vrcholí sezóna malín v jej záhrade a je to skutočne luxusný zákusok, aspoň pre mňa. Milujem chuť malín a tiež maku a obe sa nielen farebne ale aj chuťovo skvelo dopĺňajú. Uvedené množstvo je na veľký plech, na tortovú formu stačí pokovičné množstvo.

Suroviny:
- 300 g mak mletý
- 5 ks vajce
- 100 ml olej
- 200 g kr. cukor
- 100 ml mlieka
- 1/2 bal. prášok do pečiva
- 1 vanilkový pudingový prášok
- štipka soli
- 500g malín (môže byť aj kilo ak máte prebytok)
- 4PL kr.cukru
- 300ml vody
- 2 balenie tortového želé (číre alebo červené)
- malinová marmeláda
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme olej a ešte krátko šľaháme.
- Následne pridáme mak, prášok do pečiva, vanilkový puding a mlieko. K vzniknutému cestu pomalým pohybom primiešame bielkový sneh.
- Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (môj plech má 30x40cm) a v predhriatej rúre pri 160C ca. 40min. pečieme do zlatista.
- Vychladnuté cesto pomažeme marmeládou.
- Na malinovú vrstvu dáme do hrnca maliny, ako aj 50ml vody a cukor a odokryte necháme ca. 5 min. variť. Medzitým si v zvyšnej vody zmiešame želé.
- Keď sú maliny mierne uvarené, hrniec odstavíme z ohňa a za stáleho miešania vysypeme tortové želé a miešame až sa táto zmes zahustí.
- Malinovú zmes necháme ešte 10minút chladnúť a potom ju pomocou naberačky nanesieme na korpus. Necháme v chladničke minimálne hodinu chladnúť.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: