Tento šalát z uvarenej cvikle je veľká lahôdka. Okrem toho je to aj ideálny pokrm pre posilnenie organizmu, nakoľko je bohatý na minerály ako železo, meď, zinok, jód, horčík a vlákninu. Cvikla je tiež známy prostriedok na dotoxikáciu, nielen, že prečisťuje obličky, ale aj celkovo prečistuje krvný obeh.
Recept mám od mojej známej a je to naozaj veľká dobrota, či už ako príloha k mäsu (napr. grilovanému) alebo aj ako hlavný pokrm.
Suroviny:
- 500g uvarenej civkli v šupe
- 1 jablko
- 1 šálka sušených hrozienka
- 1 šálka sušených sliviek
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 balenie kyslej smotany
- soľ, čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
Postup:
- Uvarú cvikľu ošúpeme a postrúhame na hrubo. Treba dávať pozor, lebo cviklová šťava je silným farbivom, takže najlepšie použiť nerezovú misku a strúhadlo.
- Jablko takisto ošúpeme a postrúhame na hrubo.
- Za šálku sušených hrozienok alebo sliviek zalejeme vriacou vodou a necháme krátko postáť, potom zlejeme z vody, pokrájame na menšie a pridáme k cvikli.
- Za šálku orechov (vlašských alebo pekanus) posekáme na hrubo a pridáme k šalátu.
- Na marinádu použijeme 1 balenie smotanu, ktorú dochutíme soľou, čiernym korením a rozltačenými strúčikmi cesnaku (netreba sa ho báť sem pridať, cesnak dodá celému šalátu fantastickú chuť).
- Marinádu dáme do misky a všetko spolu dobre premiešame.
- Pred servírovaním necháme 1-2 hod. stáť v chlade, aby sa spojili chute.


Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: