Cuketová fritatta s feta syrom

Poznáte fritatta? Je to tradičná omelete známa najmä v Taliansku. Základom sú vždy vajíčka, ktoré sa spolu so syrom zapekajú s rozmanitou zeleninou. Tentoraz som zvolila ako základ cuketu, ale aj iné druhy zeleniny chutia výborne. Nakoľko však zelenina (najmä tvrdšie druhy ako mrkva, zemiaky a pod.) sa vo vajíčkovej zmesy už len zapeká a nestihla by sa uvariť, je dôležité ju predpiecť, udusiť, aby sa tak skrátil jej čas pečenia. Okrem toho tak dostane zelenina dodatočnú chuť,

Suroviny:

  • 1 paprika (zelná alebo červená)
  • 3 jarné cibuľky
  • 1 malá cuketa
  • 1 rajčina
  • 5 vajíčok
  • 100g feta syru
  • 1 kopcovitá lyžica múky
  • 100g postrúhaného tvrdého syru
  • soľ, čierne korenie
  • čili, sušený cesnak, čerstvé bylinky (petržlen, pažítka)

Postup:

  • Začneme prípravou zeleniny. Tú si očistíme a pokrájame na menšie kusy.
  • Papriku, a cuketu dáme do panvice a opekáme na troche oleja ca. 5-10 minút. Ku koncu opekania pridáme tiež cibuľku.
  • Na zálevku si zmiešame vajíčka s trochou múky a rozdveným feta syrom. Dochutíme soľou, korením, čili, cesnakom a bylinkami.
  • Opečenú zeleninu dáme do vymastenej zapekacej formy a zalejeme zálievkou. Ja som použila panvicu, ktorú možno dať aj do trúby a tak ušetrila jeden riad pri umývaní :).
  • Povrch ešte posypeme syrom a necháme zapekať pri 160C ca. 45 minút až sa zhora vytvorí krásne zlatistá chrumkavá kôrka.
  • Po vychladnutí pokrájame a môžeme servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*