Poznáte fritatta? Je to tradičná omelete známa najmä v Taliansku. Základom sú vždy vajíčka, ktoré sa spolu so syrom zapekajú s rozmanitou zeleninou. Tentoraz som zvolila ako základ cuketu, ale aj iné druhy zeleniny chutia výborne. Nakoľko však zelenina (najmä tvrdšie druhy ako mrkva, zemiaky a pod.) sa vo vajíčkovej zmesy už len zapeká a nestihla by sa uvariť, je dôležité ju predpiecť, udusiť, aby sa tak skrátil jej čas pečenia. Okrem toho tak dostane zelenina dodatočnú chuť,
Suroviny:
- 1 paprika (zelná alebo červená)
- 3 jarné cibuľky
- 1 malá cuketa
- 1 rajčina
- 5 vajíčok
- 100g feta syru
- 1 kopcovitá lyžica múky
- 100g postrúhaného tvrdého syru
- soľ, čierne korenie
- čili, sušený cesnak, čerstvé bylinky (petržlen, pažítka)
Postup:
- Začneme prípravou zeleniny. Tú si očistíme a pokrájame na menšie kusy.
- Papriku, a cuketu dáme do panvice a opekáme na troche oleja ca. 5-10 minút. Ku koncu opekania pridáme tiež cibuľku.
- Na zálevku si zmiešame vajíčka s trochou múky a rozdveným feta syrom. Dochutíme soľou, korením, čili, cesnakom a bylinkami.
- Opečenú zeleninu dáme do vymastenej zapekacej formy a zalejeme zálievkou. Ja som použila panvicu, ktorú možno dať aj do trúby a tak ušetrila jeden riad pri umývaní :).
- Povrch ešte posypeme syrom a necháme zapekať pri 160C ca. 45 minút až sa zhora vytvorí krásne zlatistá chrumkavá kôrka.
- Po vychladnutí pokrájame a môžeme servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: