Túto polievku rada pripravujem keď nemám čas stáť pri sporáku. Napríklad pri víkendovom upratovaní bytu. Zapnem varenie a už sa jej venujem až o 40min. keď ju zahustím a hotovo.
Suroviny:
- 200 g zelenej šošovice
- 1 bobkový list a 2 zrnká čierneho korenia
- 1 lyžička drvenej rasce
- 2 olúpané strúčiky cesnaku (celé)
- 1,5 l vody
- Soľ
- 200 ml mlieka (alebo šľahačky)
- 1,5 PL zemiakového škrobu
- 1 lyžica octu
- 1 lyžička cukru
Postup:
- Za veľkú šálku zelenej šošovice umyjeme pod sítkom. Kdo je svedomitý, môže nechať šošovicu postáť vo vode, potom sa skráti čas jej varenia. Ale v tomto prípade nemusí byť, zelená šošovica aj bez odstátia relatívne rýchlo zmäkkne.
- Šošovicu dáme do hrnca spolu s 1 bobkovým listom, 2 guľkami čierneko korenia, 1 čl drtenej rasce, 2 ošúpanými strúčikmi cesnaku (v celku) a 1,5 l vody.
- Prikryté necháme zovrieť a varíme do mäkka. Pri odstátej šošovici stačí ca. 20min. Pri neodstátej ca. 40min.
- Potom do hrnca prilejeme 200ml mlieka (alebo šľahačkovej smotany).
- V 5pl vody rozmiešame za 1,5Pl zem. Škrobu a vlejeme do polievky.
- Premiešame a zohrievame už len pokiaľ polievka zovrie.
- Na záver pridáme 1pl octu a 1kocku cukru.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:
