Podarilo sa mi kúpiť krásny zväzok kôpru, bol čas na chutné recepty s kôprom :). Začali sme dnes s touto chutnou zemiakovou polievkou s kôprom, krásne intenzívna chuť.

Suroviny:
- 500g zemiakov
- 2 mkrvy
- kus zeleru
- 2PL hl. múky + 2PL oleja + 1/2PL červenej papriky
- 100ml sladkej smotany
- 1,5l vývaru
- soľ, čierne korenie, rasca
- kôpor (za 1 šálku)
- citrónová šťava
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť do vody/vývaru spolu so soľou a rascou.
- Medzitým si ošúpeme zeler, a mrkvu a porkájame na tenké pláty. Po 10 minútach varenia zemiakov, pridáme do hrnca a necháme spolu variť ešte 15 minút.
- Medzitým si pripravíme zápražku. Na to na oleji opečieme múku, pridáme červenú papriku a hneď zalejeme šálkou studenej vody aby paprika neprihorela. Mimo ohňa dobre roztrepeme aby zanikli príadné hrudky.
- Zápražku prilejeme k uvarenej polievke, tak isto ako aj smotanu a premiešame.
- Na záver pridáme na jemno posekaný kôpor a podľa chuti zopár kvapiek citrónu pre sviežejšu chuť.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: