Podarilo sa mi kúpiť krásny zväzok kôpru, bol čas na chutné recepty s kôprom :). Začali sme dnes s touto chutnou zemiakovou polievkou s kôprom, krásne intenzívna chuť.

Suroviny:
- 500g zemiakov
- 2 mkrvy
- kus zeleru
- 2PL hl. múky + 2PL oleja + 1/2PL červenej papriky
- 100ml sladkej smotany
- 1,5l vývaru
- soľ, čierne korenie, rasca
- kôpor (za 1 šálku)
- citrónová šťava
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť do vody/vývaru spolu so soľou a rascou.
- Medzitým si ošúpeme zeler, a mrkvu a porkájame na tenké pláty. Po 10 minútach varenia zemiakov, pridáme do hrnca a necháme spolu variť ešte 15 minút.
- Medzitým si pripravíme zápražku. Na to na oleji opečieme múku, pridáme červenú papriku a hneď zalejeme šálkou studenej vody aby paprika neprihorela. Mimo ohňa dobre roztrepeme aby zanikli príadné hrudky.
- Zápražku prilejeme k uvarenej polievke, tak isto ako aj smotanu a premiešame.
- Na záver pridáme na jemno posekaný kôpor a podľa chuti zopár kvapiek citrónu pre sviežejšu chuť.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Zelená šošovica Šošovica obsahuje najvyššie množstvo bielkovín zo všetkých rastlín. Obsahuje až 35 % bielkovín, čo je porovnateľné s červeným mäsom, hydinou, rybami a mliečnymi výrobkami. Vanilka Vanilka je aróma pochádzajúca z orchideí rodu Vanilla. […]
-
Jednoduchá čokoládová bábovka s chia semiačkami
Chia semiačka sú mimo iného prospešné pre nás hormonálny systém, čo je práve u žien zaujímavá a potrebná vlastnosť. Preto by nemali pravidelne chýbať na našom jedálničku. Odporúča sa jesť 1-2Pl chia semiačok denne, či už ako puding, alebo použité takto, priamo pri pečení. Suroviny: Postup:
-
Marinované zemiaky pečené v alobale
Výborné bezmäsité jedlo, ktoré si viete pripraviť za pár minút a zvyšok roboty prevezme trúba. U nás sa jedia tieto zemiaky najradšej s dipom, zeleninovou oblohou a posypané praženou cibuľkou. Suroviny: Dip- 200ml kyslej smotany, soľ, 1 strúčik cesnaku, 2PL posekaných byliniek Postup:
-
Výborná rajčinová omáčka s mozarellou
Táto univerzálna omáčka sa výborne hodí ako príloha či už k cestovinám, zapečeným pokrom alebo tiež k obilninám ako pohánka či bulgur. Takisto výborná na prípravu pizze. Po uvarení ju môžete týždeň skladovať v chladničke a podľa potreby použiť. Suroviny: Postup: