Zapečený karfiól v syrovej omáčke

Jednoduchý bezmäsitý pokrm vyrobený z karfiólu a zemiakov zapečených v lahodnej syrovej omáčke.

Suroviny:

  • 1/2kg zemiakov
  • 1/2 karfiolu
  • 2 PL masla
  • 2 PL hl. múky
  • 250ml vody (alebo vývaru)
  • 200ml sladkej smotany
  • 200g tvrdého syru
  • soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok
  • bylinky podľa chuti (pažítka, kôpor)

Postup:

  • Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké osminky. Karfiol rozoberieme na ružičky.
  • Zapekaciu misu si vymastíme a potom do nej vložíme karfiól a zemiaky. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme vodou alebo vývarom a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
  • Syr postrúhame a 2/3 pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame.
  • Omáčku nalejeme na pripravenú zeleninu a dobre spolu všetko premiešame. Na vrch nasypeme zvyšný syr.
  • Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
  • Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
  • Adventná súťaž o skvelé ceny

    Adventná súťaž o skvelé ceny

    Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]


  • Tekvicová krémová polievka

    Tekvicová krémová polievka

    Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni. Suroviny: Postup:


  • Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut

    Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut

    Hľadáte rýchly recept na obed či večeru? Tento bezmäsitý pokrm vám určite zachutí a postačí vám na jeho prípravu len zopár minút. Samozrejme, že môžete zvoliť aj iný druh cestovín ako tagliatelle. Suroviny: Postup:


  • Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:


  • Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*