Zemiaková baba “haruľa” z plechu

Táto zemiaková placka sa pečie na rozdiel od klasickej verzii namiesto v panvici na plechu. Zemiaková zmes sa rozloží po celej ploche a nechá do chrumkava zapiecť. Potom sa rozkrája na menšie kusy.

Suroviny:

  • 1kg normálnych zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 2PL masla
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 100g tvrdého syru (eidam, gouda)
  • oregano, soľ, čierne korenie, drtená rasca
  • ca. 50g hl. múky

Postup:

  • Cibuľu pokrájame na drobno a nechať v panvici na oleji a masle opekať pomaly do zlatista. Potom necháme vychladnúť.
  • Medzitým ošúpeme zemiaky, postrúhme ich na jemno (buď ručne alebo v kuchynskom robote) a dobre z nich vytlačíme šťavu.
  • Vytlačené postrúhané zemiaky dáme do misky. Pridáme na jemno postrúhaný syr, pretlačený strúčik cesnaku, opraženú cibuľu aj s tukom, vajíčka a dochutíme všetko soľou, čiernym korením a rascou ako aj oreganom.
  • Na záver pridáme múku (množstvo závisí od vlhkosti zemiakov) ale zmes by mala byť podobná cestu na palacinky.
  • Pekáč vymastíme a zemiakovú zmes naňho rovnomerne rozložíme, povrch dobre zarovnáme. Je dôležité aby cesto nebolo vyššie ako 1cm, len tak dosiahne tú správnu chrumkavosť počas pečenia.
  • Necháme piecť pri 200C ca. 40min (ja pečiem 30min. zakryté a 10min. dopekám odokryté aby bol vrch chrumkavý).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*