Jemná polievka so zmiešanej zeleniny aká má práve sezónu zahustená jemnou krupicou.
Suroviny:
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1/2 kalerábu
- 1/2 póru
- kus celeru
- 3 zemiaky
- (kus karfiolu (asi 1/2 hlávky))
- petržlenová vňať
- 2 PL jemnej krupice
- 2 PL masla
- 1,5l vody/vývaru
- 100ml šľahačkovej smotany
- soľ, čierne korenie, kmín
Postup:
- Cibuľu pokrájame na drobno na kocky a dáme do hrnca spolu s olejom a maslom. Pomaly opekáme.
- Zatiaľ si očistíme zeleninu – mrkvu, celer, kaleráb, pór a pridáme k cibuli. Pražíme.
- Zemiaky a karfiól a hrášok si takisto pripravíme a odložíme stranou.
- Keď je zelenina v hrnci asi 5 minút, poprášime ju krupicou, pridáme zemiaky pokrájané na malé kocky a zalejeme vodou. Dochutíme soľou, čiernym korením a kmínom.
- Necháme zovrieť a potom varíme 10 minút na miernom ohni.
- Potom pridáme karfiól a necháme ešte 10 minút povariť. Nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu.
- Na záver posypeme polievku s na jemno posekanou petržlenovú vňaťou a môžeme servŕovať.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: