Jednoduchý zemiakový šalát bez majonézy

Zemiakové šaláty veľmi obľubujem, najmä však netradičné. Medzi takéto patrí aj tento šalát bez majonézy, ku ktorému ma inšpirovala moja teta. Keď som ho po prvýkrát u nej jedla, hneď som vedela, že bude u nás doma častejšie figurovať na jedálenskom lístku.

Suroviny:

  • 1kg zemiakov
  • 8ks zaváraných uhoriek
  • 1 červená cibuľa + 2 jarné cibuľky
  • šalát (hlávkový alebo romana) – 1/2 hlávky
  • červená kapusta – 1/4 hlávky
  • 6PL oleja
  • 1 paprika kápia
  • 4PL šťavy z uhoriek
  • 1 malá konzerva kukurice
  • soľ, čierne korenie, sušené čili
  • čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor

Postup:

  • 1kg zemiakov uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť, potom ošúpeme a pokrájame na tenké plátky.
  • Zatiaľ čo sa varia zemiaky, pripravíme si zeleninu. Na drobné pásky pokrájame šalát, červenú kapustu a papriku ako aj kuchynskú cibuľu a 2 jarné cibuľky.
  • Vňať/kôpor posekáme na jemno.
  • Okrem toho pokrájame na plátky kyslé uhorky a zlejeme vodu z konzervy zaváranej kukurice.
  • Zeleninu pridáme k zemiakom, osolíme, ochutíme čiernym korením a čili a premiešame.
  • Na marinádu zmiešame olej (olivový/slnečnicový) spolu s 4PL šťavy z uhoriek, soľou, čierným korením a bylinkami (petržlén či kôpor).
  • Marinádu nalejeme na šalát, pomiešame a necháme aspoň 1/2 pred servírovaním šalát stáť, aby sa spojili chute.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*