Zemiakové šaláty veľmi obľubujem, najmä však netradičné. Medzi takéto patrí aj tento šalát bez majonézy, ku ktorému ma inšpirovala moja teta. Keď som ho po prvýkrát u nej jedla, hneď som vedela, že bude u nás doma častejšie figurovať na jedálenskom lístku.

Suroviny:
- 1kg zemiakov
- 8ks zaváraných uhoriek
- 1 červená cibuľa + 2 jarné cibuľky
- šalát (hlávkový alebo romana) – 1/2 hlávky
- červená kapusta – 1/4 hlávky
- 6PL oleja
- 1 paprika kápia
- 4PL šťavy z uhoriek
- 1 malá konzerva kukurice
- soľ, čierne korenie, sušené čili
- čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor
Postup:
- 1kg zemiakov uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť, potom ošúpeme a pokrájame na tenké plátky.
- Zatiaľ čo sa varia zemiaky, pripravíme si zeleninu. Na drobné pásky pokrájame šalát, červenú kapustu a papriku ako aj kuchynskú cibuľu a 2 jarné cibuľky.
- Vňať/kôpor posekáme na jemno.
- Okrem toho pokrájame na plátky kyslé uhorky a zlejeme vodu z konzervy zaváranej kukurice.
- Zeleninu pridáme k zemiakom, osolíme, ochutíme čiernym korením a čili a premiešame.
- Na marinádu zmiešame olej (olivový/slnečnicový) spolu s 4PL šťavy z uhoriek, soľou, čierným korením a bylinkami (petržlén či kôpor).
- Marinádu nalejeme na šalát, pomiešame a necháme aspoň 1/2 pred servírovaním šalát stáť, aby sa spojili chute.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]