Na prípravu používam slovenskú ryžu, alebo aj Riso cestovinu ako sa volá v Taliansku, ale možno použiť aj inú drobnú cestovinu ako napríklad tarhoňu.

Suroviny:
- 1 šálka (200ml) cestoviny – slovenská ryža
- 3 šálky vody
- 1 červená paprika kápia
- 2 jarné cibuľky prípadne červená cibuľka
- 1/2 hlávky šalátu romana
- 6-8 ks veľkých olív
- 1 malá konzerva kukurice
- pažítka a petržlenová vňať
- 4 PL kvalitného oleja (repkový, olivový)
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- soľ, čierne korenie, sušené čili alebo sumak
Postup:
- Vodu necháme zovrieť, osolíme ju a pridáme slovenskú ryžu. Necháme variť 15 minút do mäkka, potom zlejeme z vody a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme zeleninu. Papriku, cibuľku, olivy a šalát pokrájame na drobno a dáme do misky. Takisto pokrájame vňať a pažítku, kukuricu zlejeme z vody a pridáme.
- Šalát dochutíme soľou, čiernym korením prípadne sušeným čili a marinujeme olejom, citrónovou šťavou.
- Na záver všetko dobre premiešame.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: