Vyskúšali ste už panna cotta? Tradične sa pripravuje tento dezert len zo šľahačkovej smotany, ja som si ale zvykla ju pripravovať 1:1 z mlieka a smotany. Rozdiel chuťovo nezistite a ušetríte si veľa zbytočných kalórii. Panna Cotta chutí skvelo z kompótom ale aj s čerstvým ovocím. Skvelý dezert na poslednú chvíľu aj na príklad na blížiaci sa sviatok sv. Valentína.
Suroviny:
- 200ml šľahačkovej (alebo rastlinnej) smotany
- 200ml mlieka
- 4 PL kr. cukru
- 1 čerstvá vanilka (alebo 1 vanilkový cukor)
- 1 balenie drtenej čírej želatíny (na 500ml) alebo 6 plátov želatíny + 3 PL vody

Postup:
- Do hrnca nalejeme smotanu a mlieko a začneme ich nahrievať.
- Potom v smotane rozmiešame v nej cukor a vanilku (na to vanilku rozrežeme a hrotom noža vyškrabeme vnútro).
- Zvyšok vanilky pridáme do mlieka počas varenia. Neskôr ho odstránime, predtým než pridáme želatínu.
- Tekutina by mala byť horúca ale nemala by zovrieť. Keď dosiahne túto teplotu, odložíme ju stranou.
- Drtenú želatínu nasypeme do hrnca spolu s vlažnou, nie horúcou vodou (2-3 lyžice). Hrniec krátko nahrejeme a miešame, až sa želatína začne topiť. Pri plátovej želatíne ju najskôr necháme 5 minút stát zaliatú vlažnou vodou, potom zvyšnú vodu vylejeme a len nabopnaté pláty dáme krátko ohrievať do hrnca.
- Keď je želatína tekutá, pridáme malé množstvo teplej (nie horúcej) smotany a premiešame. Potom zmes prilejeme do zvyšnej smotany.
- Kdo sa obáva, že by v smotane mohli ostať kusy želatíny, preleje ju do smotany cez sitko.
- Takto pripravenú smotanu nalejeme do formičiek a necháme ju v chladničke aspoň hodinu tuhnúť, najlepšie však cez noc.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: