karfiol bezmasite_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Jednoduchý pokrm z karfiólu vhodný aj pre deti

Toto jedlo nám pripravovala voľakedy mama, keď nám chcela pripraviť ľahký bezmäsitý obed za pár minút. Majonézu mama pripravovala domácu, samozrejme, že túto možno vynechať úplne, ale dodalo to tomuto pokrmu dodatočnú chuť. Samozrejme pre malé deti bez majonézy.

Suroviny:

  • 1 hlávka karfiolu
  • 1/2kg zemiakov
  • 1+1l vody
  • soľ, drvená rasca
  • (majonéza – 2 vajíčka, soľ, čierne korenie, 1čl horčice, olej (ca. 200ml) a citrónová alebo uhorková šťava)

Postup:

  • Začneme prípravou zemiakov. Na to zemiaky ošúpeme, umjeme a pokrájame na osminky.
  • Dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a dáme variť na ca 15 minút do mäkka.
  • Medzitým si karfiól rozoberieme na ružičky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
  • Výdatne osolíme a dochutíme rascou a necháme variť 10 minút.
  • Ak si chcete pripraviť majonézu doma tak do vysokého pohára dáte vajíčka s horčicou a soľou a ponorným mixérom mixujete. Postupne prilievame olej až sa vytvorí krémovitá konzistencia, to trvá asi 5-10 minút. Túto dochutíme už len čiernym korením a trochou uhorkovej vody prípadne citrónovej šťay pre trochu kyslosti.
  • Na záver už len zlejeme zemiaky a karfiól z vody a hneď servírujeme. Podávame s majonézou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *