Máte radi kávu? A skúsili ste už túto použiť pri pečení? Práve v kombinácii s kakaom či čokoládou chutí výborne a dodá sladkému pečivu dodatočnú arómu. Keďže je toto pečivo plnené s plnkou, odporúčam uskladňovať v chladničke.
Suroviny na cesto:
- 1 vajíčko
- 2,5 hrnčeka hl.múky
- 1 hrnček pr. cukru
- 1 hrnček masla izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka kakaa
- 2 čl instatnej kávy
- štipka soli

Suroviny na plnku:
- 1 žĺtko
- 3 PL kr. cukru
- 50g masla
- 2 PL kakaa
Postup:
- Vajíčko krátko premiešame s cukrom aby sa tento roztopil.
- Pridáme maslo izbovej teploty, kakaa, trochu instatnej kávy (najlepšie v práškovej podobe) ako aj múku a soľ.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme fóliou a necháme hodinu oddychovať v chlade.
- Následne cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche a pokrájame na malé štvorce (1,5*1,5cm).
- Tieto pokladieme na plech a do polovičky ešte urobíme malou formičkou dierku.
- Pečieme pri 180C ca. 10 minút.
- Na plnku si dáme do hrnca vodu a nad neho postavíme nerezovú misku.
- Keď voda zovrie dáme do misky žĺtko a cukor a šľaháme do penista. Potom pridáme maslo ako aj kakao a miešame až vznikne krémovitá mierne lepivá plnka.
- Plnku dáme do zdobiacého vrecúška a na každý celý štvorček nanesieme plnku a na neho potom dáme štvorček s otvorom.
- Kdo chce môže na záver pokvapkať ešte hotové keksíky roztopenou čokoládou.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]