Kávové vianočné pečivo s kakaovou plnkou- hrnčekový recept

Máte radi kávu? A skúsili ste už túto použiť pri pečení? Práve v kombinácii s kakaom či čokoládou chutí výborne a dodá sladkému pečivu dodatočnú arómu. Keďže je toto pečivo plnené s plnkou, odporúčam uskladňovať v chladničke.

Suroviny na cesto:

  • 1 vajíčko
  • 2,5 hrnčeka hl.múky
  • 1 hrnček pr. cukru
  • 1 hrnček masla izbovej teploty
  • 1/2 hrnčeka kakaa
  • 2 čl instatnej kávy
  • štipka soli

Suroviny na plnku:

  • 1 žĺtko
  • 3 PL kr. cukru
  • 50g masla
  • 2 PL kakaa

Postup:

  • Vajíčko krátko premiešame s cukrom aby sa tento roztopil.
  • Pridáme maslo izbovej teploty, kakaa, trochu instatnej kávy (najlepšie v práškovej podobe) ako aj múku a soľ.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme fóliou a necháme hodinu oddychovať v chlade.
  • Následne cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche a pokrájame na malé štvorce (1,5*1,5cm).
  • Tieto pokladieme na plech a do polovičky ešte urobíme malou formičkou dierku.
  • Pečieme pri 180C ca. 10 minút.
  • Na plnku si dáme do hrnca vodu a nad neho postavíme nerezovú misku.
  • Keď voda zovrie dáme do misky žĺtko a cukor a šľaháme do penista. Potom pridáme maslo ako aj kakao a miešame až vznikne krémovitá mierne lepivá plnka.
  • Plnku dáme do zdobiacého vrecúška a na každý celý štvorček nanesieme plnku a na neho potom dáme štvorček s otvorom.
  • Kdo chce môže na záver pokvapkať ešte hotové keksíky roztopenou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *