Nepravé rýchle tartaletky

Ak sa vám nechce stráviť čas várbou tartaletiek, čo je naozaj precízna práca, môžete siahnuť k tejto o dosť jednoduhšej variante. Buď si keksíky vyrobíte doma alebo môžete alternatóvne použiť aj kupované maslové keksíky s väčším polomerom.

Suroviny na cesto:

  • 75g maslo
  • Štipka soli
  • 1 žĺtko
  • 125g kryštáľového cukru
  • 200g hl.múky

Na plnenie:

  • 300ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 PL kr. cukru
  • 50g masla izbovej teploty
  • marmeláda (napr. višňová)

Postup:

  • Žĺtko prešľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom v miske do penista.
  • Pridáme maslo, múku, mandle a štipku soli a rukamy vymiesime kompaktné cesto.
  • To zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho pol hodinu chladnúť v chladničke.
  • Potom vyroľujeme na pomúčenej pracovej ploche na hrúbku ca. 2cm a vykrojíme kruhy s polomerom ca. 5-6 cm. Do stredu kruhu spravím dnom pohára miernu priehlbinu. (kdo chce môže kraje cesta dekoratívne ozddobiť).
  • Tieto pokladieme na plech vyložený papierom na pečenie a do cesta urobíme zopár vpichov (len do stredu, nie na karaje!). Pečieme pri 180C v predhriatej rúre ca. 8 minút.
  • Na plnku si dáme do hrnca zohriať 250 ml mlieka.
  • V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding. 
  • Puding necháme vychladnúť, potom do neho prišľaháme maslo až vznikne hladký krém.
  • Na sušienky vrstvíme najskôr marmeládu, potom vanilkovú plnku a vrch ozdobíme drobným ovocím.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*