Makové linecké koláčiky

Kdo ma pozná vie, že som veľkým fanúšikom maku a tak ani pri vianočnom pečení nesmie u nás chýbať. Tieto koláčiky sú nádherne krehké a plné chuti, nemali by chýbať pri vianočnom stole.

Suroviny:

  • 1 vanilkový cukor
  • 150g masla
  • 2 žĺtky
  • 80g kryštálový cukor
  • 200g hladkej múky
  • 50g maku (celého/nepomletého)
  • Jahodový lekvár na plnenie

Postup:

  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
  • Pridáme maslo izbovej teploty, mak a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto. Miesime rukamy, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
  • Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
  • Potom cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú časť vygúľame na pomúčenej doske a vykrojíme z nej vzor (kruh). Druhú časť vygúlame na rovnakú hrúbku a vykrojíme taký istý vzor, ale pri druhom ceste v strede vytvoríme otvor, buď malý kruh alebo iný malý vzor.
  • Koláčiky pokládieme na plech. Počet koláčikov bez otvoru a s otvorom by mal byť rovnaký.
  • Koláčiky pečieme pri 200°C do zhnednutia (ca 10min). Potom ich necháme 10 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
  • Do misky dáme vanilkový cukor a keksíky s otvorom do ních ešte horúce namočíme aby sa cukor nalepil na jeho plochu. Nevháme vychladnúť.
  • Koláčiky bez otvoru pomažeme jednotlivo marmeládou a kladieme na ne koláčiky s otvorom.
  • Na záver ich posypeme práškovým cukrom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*