Tvarohový krémeš

Tento recept na tvarohový krémeš vyvstal celkom náhodou keď som zistila, že mám len malé balenie šľahačky doma zato ale veľa tvarohu. Pomyslela som si, že hádam to tomu koláču neublíži 🙂 a práve naopak. Výsledok je fantastický. Keďže u nás doma vždy všetci mrmlú keď dám hore tiež lístkové cesto s čokoládou (horšie sa to potom krája) posypala som ho len čokoládovými kúskami ale samozrejme vy môžete postupovať tradične a upiecť ešte druhý plát lástkového cesta, ktorý polejete čokládou a položíte na hotový krémeš.

Suroviny:

  • 1 lástkové cesto (2 ak chcete dať aj lístkovú hornú vrstvu)
  • 1,2l mlieka
  • 100g kr.cukru
  • 160g hrubej múky
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 2 žĺtka
  • 200g masla
  • 2ks vanilkový cukor
  • 150ml šľahačkovej smotany
  • 400g jemného tvarohu

Postup:

  • Lístkové cesto vyroľujeme na plech, spravíme zopar vpichov doňho vidličkou a necháme pri 200°C piecť ca 15 minút do zlatista. Necháme vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to privedieme do varu 1l mlieka spolu s maslom.
  • Zatiaľ, čo sa zohrieva mlieko si rozmiešame v zvyšnom mlieku (200ml) hrubú múku so žĺtkami, cukrom a vanilkovým pudingom.
  • Ked mlieko začne vrieť, pridáme doňho zmes z hrubej múky a miešame pokiaľ nevznikne tuhá kaša. Potom stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť
  • Okolo lístkového cesta umiestnime cukrárenskú obruč a mierne vychladnutú plnku nalejeme na cesto. Necháme vychladnúť.
  • Zatiaľ či vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha spolu s práškovým cukrom, vanilkovým cukorm a stužovačom. Pridáme jemný tvaroh a dobre premiešame.
  • Tvarohovú zmes nanesieme na vychladnutú vanilkovú zmes a zarovnáme.
  • Vrch buď posypeme strúhanou čokládou alebo naňho položíme druhé lístkové cesto a polejeme čokládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *