rizoto

Slovenské rizoto ako od mamy

Ako dieťa sme mali pravidelne v pondelok rizoto. V tomto spracovala mama zvyšky pečeného kuraťa či ryže a bolo z toho nové jedlo. Po rokoch som často počúvala o skvelom talianskom rizotu, nechápala som, čo už na tej ryži môže byť také fantastické. Až keď som videla to “risotto” pochopila som, že to nemá nič spoločné s tým čo robila mama. Popravde oboje mám rada a i keď názov je skutočne zavádzajúci, mamine rizoto mi stále neskutočne chutí.

Suroviny:

  • zvyšky kuracieho mäsa z pečeného kurčaťa
  • 300g uvarenej ryže
  • cibuľa
  • 150g zelenina – napríklad hrášok, brokolica, karfiol
  • 1čl sladkej čili omáčky
  • grilovacie korenie
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Začneme opekaním cibuľky, ktorú sme si pokrájali na drobno. Pečieme pomaly až začne dostávať zlatistú farbu.
  • Kuracie mäso si medzitým odoberieme z kostí, kožu odstránime, a mäso pokrájame na menšie kocky.
  • Potom pridáme do panvice mäso, ktoré dochutíme grilovacím korením a čili omáčkou (alternatívne možno použť kečup, ide o sladkosť ktorá dodá mäsu peknú karamelovú chuť) a necháme krátko pražiť.
  • Potom vyberieme z panvice a dáme na tanier.
  • Do tej istej panvice dáme trochu oleja a pridáme zeleninu. Pri brokolici a karfiole stačí ho rozobrať na menšie ružičky a nechať krátko opekať ca. 5 minút. Zeleninu takisto odložíme stranou.
  • Na záver dáme do panvice olej a pridáme ryžu. Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko opečieme.
  • Už len vrátime do panvice mäso a zeleninu a už len premiešame.
  • U nás doma sa servírovalo rizoto s kompótom a posypené strúhaný syrom.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Zdravá pochutinka, pri ktorej vás ani nenapadne, že v ceste bolo použitá mrkva. Výborný dezert do jarných dní. Suroviny: Postup:


  • Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *