Ako dieťa sme mali pravidelne v pondelok rizoto. V tomto spracovala mama zvyšky pečeného kuraťa či ryže a bolo z toho nové jedlo. Po rokoch som často počúvala o skvelom talianskom rizotu, nechápala som, čo už na tej ryži môže byť také fantastické. Až keď som videla to “risotto” pochopila som, že to nemá nič spoločné s tým čo robila mama. Popravde oboje mám rada a i keď názov je skutočne zavádzajúci, mamine rizoto mi stále neskutočne chutí.
Suroviny:
- zvyšky kuracieho mäsa z pečeného kurčaťa
- 300g uvarenej ryže
- cibuľa
- 150g zelenina – napríklad hrášok, brokolica, karfiol
- 1čl sladkej čili omáčky
- grilovacie korenie
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Začneme opekaním cibuľky, ktorú sme si pokrájali na drobno. Pečieme pomaly až začne dostávať zlatistú farbu.
- Kuracie mäso si medzitým odoberieme z kostí, kožu odstránime, a mäso pokrájame na menšie kocky.
- Potom pridáme do panvice mäso, ktoré dochutíme grilovacím korením a čili omáčkou (alternatívne možno použť kečup, ide o sladkosť ktorá dodá mäsu peknú karamelovú chuť) a necháme krátko pražiť.
- Potom vyberieme z panvice a dáme na tanier.
- Do tej istej panvice dáme trochu oleja a pridáme zeleninu. Pri brokolici a karfiole stačí ho rozobrať na menšie ružičky a nechať krátko opekať ca. 5 minút. Zeleninu takisto odložíme stranou.
- Na záver dáme do panvice olej a pridáme ryžu. Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko opečieme.
- Už len vrátime do panvice mäso a zeleninu a už len premiešame.
- U nás doma sa servírovalo rizoto s kompótom a posypené strúhaný syrom.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Bezlepkový mrkvový koláč bez múky
Zdravá pochutinka, pri ktorej vás ani nenapadne, že v ceste bolo použitá mrkva. Výborný dezert do jarných dní. Suroviny: Postup:
-
Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)
Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché
Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]