rizoto

Slovenské rizoto ako od mamy

Ako dieťa sme mali pravidelne v pondelok rizoto. V tomto spracovala mama zvyšky pečeného kuraťa či ryže a bolo z toho nové jedlo. Po rokoch som často počúvala o skvelom talianskom rizotu, nechápala som, čo už na tej ryži môže byť také fantastické. Až keď som videla to “risotto” pochopila som, že to nemá nič spoločné s tým čo robila mama. Popravde oboje mám rada a i keď názov je skutočne zavádzajúci, mamine rizoto mi stále neskutočne chutí.

Suroviny:

  • zvyšky kuracieho mäsa z pečeného kurčaťa
  • 300g uvarenej ryže
  • cibuľa
  • 150g zelenina – napríklad hrášok, brokolica, karfiol
  • 1čl sladkej čili omáčky
  • grilovacie korenie
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Začneme opekaním cibuľky, ktorú sme si pokrájali na drobno. Pečieme pomaly až začne dostávať zlatistú farbu.
  • Kuracie mäso si medzitým odoberieme z kostí, kožu odstránime, a mäso pokrájame na menšie kocky.
  • Potom pridáme do panvice mäso, ktoré dochutíme grilovacím korením a čili omáčkou (alternatívne možno použť kečup, ide o sladkosť ktorá dodá mäsu peknú karamelovú chuť) a necháme krátko pražiť.
  • Potom vyberieme z panvice a dáme na tanier.
  • Do tej istej panvice dáme trochu oleja a pridáme zeleninu. Pri brokolici a karfiole stačí ho rozobrať na menšie ružičky a nechať krátko opekať ca. 5 minút. Zeleninu takisto odložíme stranou.
  • Na záver dáme do panvice olej a pridáme ryžu. Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko opečieme.
  • Už len vrátime do panvice mäso a zeleninu a už len premiešame.
  • U nás doma sa servírovalo rizoto s kompótom a posypené strúhaný syrom.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *