Táto jednoduchá torta je chutnou obmenou klasickej vanilkovej torty. Vďaka bielej čokoláde dostáva plnkou peknú pevnú krémovitú konzistenciu.
Suroviny na cesto:
- 4 vajíčka
- 150g roztopenej bielej čokolády
- 125g masla izbovej teploty
- 100g cukru
- 200g múky (hladkej alebo polohrubej)
- 1/2 prášku do pečiva
- 70ml mlieka (alebo ovseného mlieka)
- 3 PL cukrových ozdobných cukríkov
Suroviny na plnku:
- 700ml mlieka
- 2 balenia vanilkového pudingového prášku
- 1 vanilkový cukor
- 4 PL kr. cukru
- 150g margarínu alebo masla izbovej teploty
- 100g bielej čokolády
- Prípadne maslové keksíky obalené v bielej čokoláde na ozdobu

Postup:
- Začneme prípravou čokolády. Do menšieho hrnca si dáme zohrievať vodu, nad to postavíme nerezovú nádobu do ktorej dáme posekanú čokoládu, mlieko a maslo a necháme túto zmes roztopiť nad parou. Po roztopení necháme mierne vychladnúť.
- Trúbu si predhrejeme na 170C.
- Na cesto si vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme zmes z čokolády a mlieka ako aj preosiatú múku a prášok do pečiva. Premiešame.
- Formu na tortu (priemer 24 alebo 26cm) si vymstíme a nalejem do nej cesto. Necháme ho piecť po dobu ca. 35 minút. Potom ho necháme vychladnúť.
- Na plnku si dáme do hrnca zohriať 650 ml mlieka.
- V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding. Ešte do horúceho pudingu pridáme na drobno poseknaú bielu čokoládu a premiešame. Potom necháme kompletne vychladnúť.
- Cesto vyberieme z formy a rozrežeme uprostred. Na spodnú časť cesta nanesieme 1/3 plnky a rozotrieme ju. Položíme druhý diel cesta a dáme opäť plnku.
- Zvyšnú plnku nanesieme na strany torty. Kdo chce môže na strany torty prilepiť maslové keksíky na ozdobu.
- Takto pripravenú tortu necháme ca. hodinu v chlade stuhnúť predtým než ju nakrojíme. Kdo chce môže ozdobiť povrch torty lupienkami z bielej čoklády.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]