Mesto Hamburg je známe chutnými nadýchanými kysnutými žemličkami, ktoré su tradične plnené škoricovou plnkou. Ja som vyskúšala ich tentoraz naplniť rozvarenými jabĺčkami a poviem vám, to bola ale veľká dobrota. Krásne mäkkučké pečivo s jablkovou plnkou, ako stvorené do jessených dní. Na váženie potrebujete hrnček s objemom 250ml.

Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 1 šálka mlieka izbovej teploty (ovseného mlieka)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1/2 balenia hladkej múky (500g)
- štipka soli
- prípadne Voda

Suroviny na plnku:
- 2 veľké jablká + 2 PL vody
- 4 PL kr. cukru
- 50g roztopeného masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 čl čkorice
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do misky dáme pripravený kvások, mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
- Následne pridáme maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
- Potom ho prikryté necháme oddychovať pol hodinu. Medzitým si pripravíme plnku.
- Na to jablká postrúhame na hrubo a pridáme s cukrom a troškou vody do hrnca. Varíme na strednej teplote až sa začnú jablká úplne rozpadávať a meniť na kašu. Potom ich necháme vychladnúť.
- Cesto po odpočinutí vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Po celej ploche potrieme cesto výdatne maslom a posypeme ho škoricou a vanilkovým cukrom.
- Potom pomažeme celú plochu jablkovou kašou a cesto zaroľujeme do šuľca. Ten rozrežeme na 12 rovnako veľkých dielov.
- Každý šúlec potom pomocou varešky pritlačíme v strede aby sa vytvoril tvar akoby motýľa.
- Takto pripravené položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikryté ešte 15 minpt stáť.
- Potom ich pečieme pri 180C po dobu ca. 25 minút do krásnej zlatistej farby.
- Po vychladnutí môžeme pokvapkať buď citrónovou polevou alebo roztopenou bielou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: