Mesto Hamburg je známe chutnými nadýchanými kysnutými žemličkami, ktoré su tradične plnené škoricovou plnkou. Ja som vyskúšala ich tentoraz naplniť rozvarenými jabĺčkami a poviem vám, to bola ale veľká dobrota. Krásne mäkkučké pečivo s jablkovou plnkou, ako stvorené do jessených dní. Na váženie potrebujete hrnček s objemom 250ml.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 1 šálka mlieka izbovej teploty (ovseného mlieka)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1/2 balenia hladkej múky (500g)
- štipka soli
- prípadne Voda
Suroviny na plnku:
- 2 veľké jablká + 2 PL vody
- 4 PL kr. cukru
- 50g roztopeného masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 čl čkorice
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do misky dáme pripravený kvások, mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
- Následne pridáme maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
- Potom ho prikryté necháme oddychovať pol hodinu. Medzitým si pripravíme plnku.
- Na to jablká postrúhame na hrubo a pridáme s cukrom a troškou vody do hrnca. Varíme na strednej teplote až sa začnú jablká úplne rozpadávať a meniť na kašu. Potom ich necháme vychladnúť.
- Cesto po odpočinutí vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Po celej ploche potrieme cesto výdatne maslom a posypeme ho škoricou a vanilkovým cukrom.
- Potom pomažeme celú plochu jablkovou kašou a cesto zaroľujeme do šuľca. Ten rozrežeme na 12 rovnako veľkých dielov.
- Každý šúlec potom pomocou varešky pritlačíme v strede aby sa vytvoril tvar akoby motýľa.
- Takto pripravené položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikryté ešte 15 minpt stáť.
- Potom ich pečieme pri 180C po dobu ca. 25 minút do krásnej zlatistej farby.
- Po vychladnutí môžeme pokvapkať buď citrónovou polevou alebo roztopenou bielou čokoládou.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.