Jablkové žemličky ”Franzbrötchen’ z Hamburgu

Jablkové žemličky ”Franzbrötchen’ z Hamburgu

Mesto Hamburg je známe chutnými nadýchanými kysnutými žemličkami, ktoré su tradične plnené škoricovou plnkou. Ja som vyskúšala ich tentoraz naplniť rozvarenými jabĺčkami a poviem vám, to bola ale veľká dobrota. Krásne mäkkučké pečivo s jablkovou plnkou, ako stvorené do jessených dní. Na váženie potrebujete hrnček s objemom 250ml.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 1 šálka mlieka izbovej teploty (ovseného mlieka)
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1/2 balenia hladkej múky (500g)
  • štipka soli
  • prípadne Voda

Suroviny na plnku:

  • 2 veľké jablká + 2 PL vody
  • 4 PL kr. cukru
  • 50g roztopeného masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 čl čkorice

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do misky dáme pripravený kvások, mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
  • Potom ho prikryté necháme oddychovať pol hodinu. Medzitým si pripravíme plnku.
  • Na to jablká postrúhame na hrubo a pridáme s cukrom a troškou vody do hrnca. Varíme na strednej teplote až sa začnú jablká úplne rozpadávať a meniť na kašu. Potom ich necháme vychladnúť.
  • Cesto po odpočinutí vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto výdatne maslom a posypeme ho škoricou a vanilkovým cukrom.
  • Potom pomažeme celú plochu jablkovou kašou a cesto zaroľujeme do šuľca. Ten rozrežeme na 12 rovnako veľkých dielov.
  • Každý šúlec potom pomocou varešky pritlačíme v strede aby sa vytvoril tvar akoby motýľa.
  • Takto pripravené položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikryté ešte 15 minpt stáť.
  • Potom ich pečieme pri 180C po dobu ca. 25 minút do krásnej zlatistej farby.
  • Po vychladnutí môžeme pokvapkať buď citrónovou polevou alebo roztopenou bielou čokoládou.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*