Jablkové žemličky ”Franzbrötchen’ z Hamburgu

Jablkové žemličky ”Franzbrötchen’ z Hamburgu

Mesto Hamburg je známe chutnými nadýchanými kysnutými žemličkami, ktoré su tradične plnené škoricovou plnkou. Ja som vyskúšala ich tentoraz naplniť rozvarenými jabĺčkami a poviem vám, to bola ale veľká dobrota. Krásne mäkkučké pečivo s jablkovou plnkou, ako stvorené do jessených dní. Na váženie potrebujete hrnček s objemom 250ml.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 1 šálka mlieka izbovej teploty (ovseného mlieka)
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1/2 balenia hladkej múky (500g)
  • štipka soli
  • prípadne Voda

Suroviny na plnku:

  • 2 veľké jablká + 2 PL vody
  • 4 PL kr. cukru
  • 50g roztopeného masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 čl čkorice

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do misky dáme pripravený kvások, mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
  • Potom ho prikryté necháme oddychovať pol hodinu. Medzitým si pripravíme plnku.
  • Na to jablká postrúhame na hrubo a pridáme s cukrom a troškou vody do hrnca. Varíme na strednej teplote až sa začnú jablká úplne rozpadávať a meniť na kašu. Potom ich necháme vychladnúť.
  • Cesto po odpočinutí vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto výdatne maslom a posypeme ho škoricou a vanilkovým cukrom.
  • Potom pomažeme celú plochu jablkovou kašou a cesto zaroľujeme do šuľca. Ten rozrežeme na 12 rovnako veľkých dielov.
  • Každý šúlec potom pomocou varešky pritlačíme v strede aby sa vytvoril tvar akoby motýľa.
  • Takto pripravené položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikryté ešte 15 minpt stáť.
  • Potom ich pečieme pri 180C po dobu ca. 25 minút do krásnej zlatistej farby.
  • Po vychladnutí môžeme pokvapkať buď citrónovou polevou alebo roztopenou bielou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *