Šťavnatý čokoládový hrnčekový koláč s kúskami čokolády

Ak máte radi čokoládu, tak týmto koláčom si prídete na svoje. Je plný čokoládovej chuti, šťavnaté čokoládové cesto, kúsky čokolády v ňom a k tomu krémovitá čoko-poleva, proste jedna báseň. Okrem toho je to mimoriadne jednoduchý koláč na prípravu, tentoraz prevzala mi väčšinu roboty moja 4-ročná dcérka.

Netreba nič vážiť, postačí vám miska, mixér a 1 šálka s objemom 250ml. Ja som použila formu na pečenie s rozmerom 25×25, kdo chce použiť veľký plech pripraví y dvojnásobného množtva.

Suroviny:

  • 4 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
  • 1/2 šálky (rastlinného) mlieka
  • 1/2 šálky kakaa
  • 1 šálka hl. múky
  • 1 čokoláda (100g)- ja som použila študenskú pečať
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 balenia šľahačkovej smotany (120ml)
  • 1 balenie horkej čokolády (100g)

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
  • Následne pridáme mlieko, múku a kakao ako aj prášok do pečiva. Vypracujeme vláčne cesto.
  • Nádobu na pečenie vymastíme (moja má rozmer 25x25cm) alebo vyložíme papierom na pečenie a cesto do formy nalejeme.
  • Čokoládu posekáme na menšie kusy a posypeme nimi cesto.
  • Potom ho necháme piecť pri 160C po dobu ca. 40 minút.
  • Počas pečenia si nahrejeme smotanu a pridáme do nej na drobno posekanú tmavú čokoládu. Mimo ohňa už len miešame, až sa čokoláda roztopí.
  • Po vybratí z trúby koláč necháme 5 minút chladnúť a potom naňho nalejeme polevu a necháme vychladnúť.
  • Kdo chce môže povrch ozdobiť napríklad dehydratovanými malinami a pistáciami alebo inými orieškami.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *