V našej rodine sa tešia orientálne jedlá veľkej obľube. K tým populárnym patrí u nás doma aj táto turecká pizza s oblohou z mletého hovädzieho mäsa. Výborná najmä v kombinácii s čerstvým šalátom.
Na cesto (12ks) potrebujete:
- 500g hl. múky
- 1/2 čerstvého droždia
- 1PL kr. cukru
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1PL masla izbovej teploty
- 1PL prášku do pečiva
- ca. 250ml vlažnej vody
Na plnku potrebujete:
- 150g hov. mletého mäsa
- 2PL rajčinového pretlaku
- 1 paprika
- 1 cibuľa
- soľ, čierne korenie, sušené čili
- 2PL posekanej petržlenovej vňati
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky a posypeme ho cukrom. Dobre spolu rozmiešame a necháme 10 minút stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešame so soľou, olivovým olejom, maslom a práškom do pečiva. Pridáme kvások a postupne za miesenia pridávame vodu,až pokiaľ sa vytvorí elastické cesto.
- Cesto vložíme do uzatvárateľnej misky na kysnutie a necháme ho 1/2 hodinu kysnúť na teplom ceste. Potom premiesime a rozkrájame ho na 12 rovnako veľkých kúskov.
- Na plnku rozmixujeme mixérom na jemno cibuľu, papriku a rajčinový pretlak. Pridáme surové mleté mäso, korenie, vňať a ešte spolu premiešame. Zmes má byť kompaktná ale nie moc vlhká.
- Potom plnku dochutíme soľou, ciernym korením a čili.
- Každý kus cesta rozvaľkáme potom na kruhl alebo do podlhovastého tvaru a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na každý kruh cesta potom naniesiemme za 1PL plnky a opačnou stranou lyžice plnku na ceste rozotrieme.
- Pečieme pri 200C ca. 15-20min. do zlatista.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup: