Poznáte jablkový kompót? Mna donedávna ani nenapadlo použiť jablká do kompótu. Hrušky, slivky, marhule.. to áno, ale jablká? Až pokiaľ som minulý nevyskúšala u švagriny jablkový kompót a nevedela som sa ho dojesť. Preto musel tento rok byť aj u nás. Pripravený z naších domácich jabĺk a keďže som mala ešte zopár červených egešov, pridala som ich k jablkám a kompót tak dostal krásnu ružovú farbu. A zas mám čo maškrtiť.
Suroviny:
- 2-3 kg jabĺk (prípadne pridať k jablkám iné drobné ovocie)
- 1l vody
- 300g kr. cukru
- 10 klinčekov
- škorica v celku
- 1čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Jablká ošúpeme a rozkrájame na osminky. Egreše som len umyla vodou.
- Poháre na konzervovanie si dobre umyjeme jarovou vodou, opláchneme a necháme ich vysušiť.
- Kdo chce môže poháre tiež krátko v mikrovlnke (5 minút pri najvyššej teplote) sterilizovať.
- Následne naplníme poháre až po okraj ovocím. Do každého pohára pridáme 2 klinčeky a tiež kus celej škorice.
- Na nálev si zohrejeme vodou s cukrom a pridáme kyselinu. Keď je nálev horúci nalejeme ho do pohárov tak aby siahal aspoň do polovice.
- Následne dolejeme zvyšok pohára vodou prípadne zvyškom nálevu a poháre dobre uzavrieme.
- Do veľkého širokého hrnca dáme dostatok vody (aby siahala asi po vrch pohárov) a vložíme poháre. Vodu necháme zovrieť a potom varíme spolu 25 minút.
- Ešte vrelé poháre vyberieme, obrátime hore dnom a prikryjeme utierkou. Necháme takto pomaly vychladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]