Zavárané jablká – jablkový kompót

Poznáte jablkový kompót? Mna donedávna ani nenapadlo použiť jablká do kompótu. Hrušky, slivky, marhule.. to áno, ale jablká? Až pokiaľ som minulý nevyskúšala u švagriny jablkový kompót a nevedela som sa ho dojesť. Preto musel tento rok byť aj u nás. Pripravený z naších domácich jabĺk a keďže som mala ešte zopár červených egešov, pridala som ich k jablkám a kompót tak dostal krásnu ružovú farbu. A zas mám čo maškrtiť.

Suroviny:

  • 2-3 kg jabĺk (prípadne pridať k jablkám iné drobné ovocie)
  • 1l vody
  • 300g kr. cukru
  • 10 klinčekov
  • škorica v celku
  • 1čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Jablká ošúpeme a rozkrájame na osminky. Egreše som len umyla vodou.
  • Poháre na konzervovanie si dobre umyjeme jarovou vodou, opláchneme a necháme ich vysušiť.
  • Kdo chce môže poháre tiež krátko v mikrovlnke (5 minút pri najvyššej teplote) sterilizovať.
  • Následne naplníme poháre až po okraj ovocím. Do každého pohára pridáme 2 klinčeky a tiež kus celej škorice.
  • Na nálev si zohrejeme vodou s cukrom a pridáme kyselinu. Keď je nálev horúci nalejeme ho do pohárov tak aby siahal aspoň do polovice.
  • Následne dolejeme zvyšok pohára vodou prípadne zvyškom nálevu a poháre dobre uzavrieme.
  • Do veľkého širokého hrnca dáme dostatok vody (aby siahala asi po vrch pohárov) a vložíme poháre. Vodu necháme zovrieť a potom varíme spolu 25 minút.
  • Ešte vrelé poháre vyberieme, obrátime hore dnom a prikryjeme utierkou. Necháme takto pomaly vychladnúť.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *