Zavárané jablká – jablkový kompót

Poznáte jablkový kompót? Mna donedávna ani nenapadlo použiť jablká do kompótu. Hrušky, slivky, marhule.. to áno, ale jablká? Až pokiaľ som minulý nevyskúšala u švagriny jablkový kompót a nevedela som sa ho dojesť. Preto musel tento rok byť aj u nás. Pripravený z naších domácich jabĺk a keďže som mala ešte zopár červených egešov, pridala som ich k jablkám a kompót tak dostal krásnu ružovú farbu. A zas mám čo maškrtiť.

Suroviny:

  • 2-3 kg jabĺk (prípadne pridať k jablkám iné drobné ovocie)
  • 1l vody
  • 300g kr. cukru
  • 10 klinčekov
  • škorica v celku
  • 1čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Jablká ošúpeme a rozkrájame na osminky. Egreše som len umyla vodou.
  • Poháre na konzervovanie si dobre umyjeme jarovou vodou, opláchneme a necháme ich vysušiť.
  • Kdo chce môže poháre tiež krátko v mikrovlnke (5 minút pri najvyššej teplote) sterilizovať.
  • Následne naplníme poháre až po okraj ovocím. Do každého pohára pridáme 2 klinčeky a tiež kus celej škorice.
  • Na nálev si zohrejeme vodou s cukrom a pridáme kyselinu. Keď je nálev horúci nalejeme ho do pohárov tak aby siahal aspoň do polovice.
  • Následne dolejeme zvyšok pohára vodou prípadne zvyškom nálevu a poháre dobre uzavrieme.
  • Do veľkého širokého hrnca dáme dostatok vody (aby siahala asi po vrch pohárov) a vložíme poháre. Vodu necháme zovrieť a potom varíme spolu 25 minút.
  • Ešte vrelé poháre vyberieme, obrátime hore dnom a prikryjeme utierkou. Necháme takto pomaly vychladnúť.
  • Kukuricová polievka s mrkvou

    Kukuricová polievka s mrkvou

    Mňa tie jesenné farby proste nepustia a akosi sa mi vyslovene žiadajú pestré krémovité polievky pripomínajúce farebnosťou prírodu vonku. Táto kukuricová polievka s mrkvou mimoriadne chutila mojím deťom, zaiste pre jej chuť, ktorú jej dodala sladučká kukurica. Zahusťovať ju nebolo treba, vďaka zemiakom bola dostatočne hustá. Suroviny: 1 veľká kuchynská […]


  • Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Dnes som dostala chuť na niečo chrumkavé, na spôsob müsli tyčiniek. Ja som použila na plnku orechy a semiačka ale samozrejme aj sušené ovocie je určite chutné. Opäť raz recept, pri ktorom sa môžete riadiť vlastnými chuťami a prispôsobiť si ho podľa potreby výberu potravín doma :). Suroviny na cesto: […]


  • Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.