Rýchla karlovarská knedľa

Táto rýchla karlovarská knedľa je výborná príloha v ktorej možno využiť staršie pečivo – rožky, praclíky či biely chlieb.

Suroviny:

  • 4ks pečiva – môže byť aj staršie- rožky či biely chlieb
  • 2 vajíčka
  • 1/2PL soli
  • 4PL posekanej petržlenovej vňate
  • 4PL roztopeného masla
  • ca. 150ml mlieka (množstvo závisí trochu od toho aké pečivo použijete a ako bude schopné vstrebať tekutinu)
  • 125g hrubej múky

Postup

  • Na knedlík pečivo pokrájame na kocky.
  • Mlieko si mierne nahrejeme aby malo izbovú teplotu a potom doňho pridáme 2 žĺtka, rozpustené maslo a trochou soli a čierného korenia.
  • Zmesou polejeme pečivo a necháme ho 5-10minút nabopnať. Potom rukamy pečivo dobre pritlačíme, pečivo by malo ako špongia kompletne byť nasiaknuté tekutinou.
  • Medzitým vyšlaháme 2 bielka do tuhého snehu.
  • Ku kockám pečiva pridáme hrubú múku a premiešame.
  • Na záver ešte pridáme sneh z bielkou a vypracujeme vláčne cesto. Pridáme na drobno posekanú petrzlenovú vňať. Cesto by malo byť polotekuté (teda ani tuhé ani tekuté).
  • Z potravinovej fólie odstrihneme ca.60cm dlhý pás a do stredu dáme polovičku knedľovej zmesi.
  • Potom obe strany fólie spojíme a zatočíme fóliu aj s plnkou do valca. Strany valca dobre uzavrieme.
  • Potom valec zakrútime ešte do alobalu a takisto na valcie konce dobre uzavrieme. To isté zopakovujeme aj s druhou polovicou zmesi.
  • Do veľkého hrnca dáme zovrieť 2 l vody.
  • Oba valce varíme 20 minút na miernom ohni vo vriacej vode.
  • Pred servírovaním necháme knedlík chvíľu odstáť, potom odbalíme alobal aj potravinovú fóliu a knedľu nakrájame na tenké krajce.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


One Comment

  1. Pingback: Rýchle kuracie prsia na smotane – Recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *