V lete sa skleník mojej starej mamy doslova predbiehal vo výbere papriky a rajčiny, ktoré sme ledva stíhali spracovať. A tak už detstva keď prišiel júl a nadbytok tejto zeleniny sa u nás doma pravidelne pripravovalo lečo.
Pripraviť lečo nieje nič komplikované, napriek tomu sa mi osvedčilo zopár trikov, vďaka ktorým tento jednoduchý pokrm dostane na dodatočnej chuti. Ja pridávam tiež klobásku (najmä kvôli chuti) ale samozrejme, že túto možno tiež vynechať ak chce niekdo pripraviť čisto bezmäsitú verziu.
Lečo by sa malo pripraviť čerstvo, krátko pred servírovaním. Samozrejme, ak použijete už predvarenú zakonzervovanú zmes na lečo, tak ušetríte ešte zopár dodatočných minút. Ja však ho najradšej pripravujem z čerstvej zeleniny, vtedy môžem lepšie zvoliť správne poradie, v ktorom zeleninu dám dusiť.
Suroviny:
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 8-10ks zelenej paprky
- 4 veľké račiny
- 4 vajíčka
- 2 PL rajčinového pyré
- soľ, čierne korenie
- petržlenová vňať
- (1 klobása)
Postup:
- Začneme tak, že nahrejeme v panvici trochu oleja. Cibuľu pokrájame na drobno a necháme ju v panvici na nízskom ohni za občastného miešania pomaly opekať do zlatista.
- Kdo chce použiť aj mäso, pokrája klobásku na malé kocky a nechá opekať spolu s cibuľou.
- Medzitým si očistíme papriky, vyberieme jadierka a pokrájame ich na tenké plátky.
- Rajčiny ošúpeme a pokrájame na kocky. Kdo má problém šúpať rajčiny, tak nareže vrch kože do kríža a poleje ich vriacou vodou. Po pol minúte zleje z vody a schladí ich studenou vodou. Vďaka tomuto sa budú šúpať veľmi jednoducho bez väčšej námahy.
- Keď už cibuľa vonia, pridáme rajčiny a necháme ich na vyššom stupni ca. 5 minút zvariť. Pridáme rajčinový pretlak.
- Následne pridáme papriku, osolíme, okoreníme čiernym korením a zakryjeme pokrievkou. Takto znížime teplotu na minimum a dusíme ca. 5-10 minút.
- Vajíčka rozbijeme a ja osobne oddelujem bielka od žĺtkov, tak, aby sa žĺtka nepokazili a zachovali si tvar.
- Keď je paprika mäkká, prijeme najskôr bielka a všetko dobre pomiešame aby sa rovnomerne zrazili.
- Potom už len na povrch tejto zmesy do každého rohu nalejem žĺtko a opäť prikryjem pokrievkou a počkám krátko (2-3 minúty) pokiaľ sa aj žĺtko tepelne upraví.
- Na záver podľa potreby ešte dosolíme a povrch leča posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV
Populárne recepty
Jednoduchý chlieb z panvice z 1 Ayranu
Poznáte Ayran? Tento nápoj je kombinácia bieleho jogurtu, soli a vody a skvelo sa hodí napríklad ako príloha k pikatnému mäsu, lebo skvelo neutralizuje štipľavosť. Ja som ho tentoraz použila na prípravu jednoduchého chlebu z panvice (má rôzne pomenovania podľa krajiny kde sa vyrába – arabský chlieb, pita, baslama.. všetko […]
10 tipov, ako pripraviť dokonalý mäsový vývar: Čomu sa vyhnúť a čo nesmie chýbať
Mäsový vývar je základom tradičnej kuchyne a jeho príprava si vyžaduje správny postup. Lenže vývar nieje len základ polievok, rizota či skvelých omáčok, mäsový vývar je aj súčasťou tradičnej medicíny. Tam sa používa už po desaťročia na posilnenie imunity, na choroby súvisiace s tráviacim traktom (hnačka, vracanie) ako aj pri […]
Orechové uzlíky s lesným ovocím, jogurtové kysnuté cesto
Toto kysnuté cesto sa vyrába s pridaním bieleho jogurtu a veľmi dobre sa s ním pracuje. Je krásne elastické a ako stvorené na kysnuté dobroty ako napríklad uzlíky, slimáky či závin. Verím, že sa vám tento recept zapáči.