Ako urobiť chutné lečo- recept

V lete sa skleník mojej starej mamy doslova predbiehal vo výbere papriky a rajčiny, ktoré sme ledva stíhali spracovať. A tak už detstva keď prišiel júl a nadbytok tejto zeleniny sa u nás doma pravidelne pripravovalo lečo.

Pripraviť lečo nieje nič komplikované, napriek tomu sa mi osvedčilo zopár trikov, vďaka ktorým tento jednoduchý pokrm dostane na dodatočnej chuti. Ja pridávam tiež klobásku (najmä kvôli chuti) ale samozrejme, že túto možno tiež vynechať ak chce niekdo pripraviť čisto bezmäsitú verziu.

Lečo by sa malo pripraviť čerstvo, krátko pred servírovaním. Samozrejme, ak použijete už predvarenú zakonzervovanú zmes na lečo, tak ušetríte ešte zopár dodatočných minút. Ja však ho najradšej pripravujem z čerstvej zeleniny, vtedy môžem lepšie zvoliť správne poradie, v ktorom zeleninu dám dusiť.

Suroviny:

  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • 8-10ks zelenej paprky
  • 4 veľké račiny
  • 4 vajíčka
  • 2 PL rajčinového pyré
  • soľ, čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • (1 klobása)

Postup:

  • Začneme tak, že nahrejeme v panvici trochu oleja. Cibuľu pokrájame na drobno a necháme ju v panvici na nízskom ohni za občastného miešania pomaly opekať do zlatista.
  • Kdo chce použiť aj mäso, pokrája klobásku na malé kocky a nechá opekať spolu s cibuľou.
  • Medzitým si očistíme papriky, vyberieme jadierka a pokrájame ich na tenké plátky.
  • Rajčiny ošúpeme a pokrájame na kocky. Kdo má problém šúpať rajčiny, tak nareže vrch kože do kríža a poleje ich vriacou vodou. Po pol minúte zleje z vody a schladí ich studenou vodou. Vďaka tomuto sa budú šúpať veľmi jednoducho bez väčšej námahy.
  • Keď už cibuľa vonia, pridáme rajčiny a necháme ich na vyššom stupni ca. 5 minút zvariť. Pridáme rajčinový pretlak.
  • Následne pridáme papriku, osolíme, okoreníme čiernym korením a zakryjeme pokrievkou. Takto znížime teplotu na minimum a dusíme ca. 5-10 minút.
  • Vajíčka rozbijeme a ja osobne oddelujem bielka od žĺtkov, tak, aby sa žĺtka nepokazili a zachovali si tvar.
  • Keď je paprika mäkká, prijeme najskôr bielka a všetko dobre pomiešame aby sa rovnomerne zrazili.
  • Potom už len na povrch tejto zmesy do každého rohu nalejem žĺtko a opäť prikryjem pokrievkou a počkám krátko (2-3 minúty) pokiaľ sa aj žĺtko tepelne upraví.
  • Na záver podľa potreby ešte dosolíme a povrch leča posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Minule sa mi dostala do rúk veľmi špeciálna kuchárska kniha z 80-tich rokov. Celá kniha je zbierka receptov z vajec a keďže môj syn vajíčka na akýkoľvek spôsob zbožňuje, hneď som začala listovať čo z nej vyskúšam a natrafila som tam na tento jednoduchý raňajkovú recept na omeletu so syrom. […]


  • Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Kombinácia uhorky a k tomu chrumkavej reďkovky, zakončená dresingom z kyslej smotany.. to je nielen veľmi chutná kombinácia ale aj šalát, ktorý zvládnete vskutku za 5 minút. U nás veľmi obľúbený najmä u detí. Chutí sviežo a uskladnený v chladničke vydrží aj 2 dni. Recept


  • Tradičná fazuľová polievka so zápražkou

    Tradičná fazuľová polievka so zápražkou

    Zaiste si spomínate na fazuľovú polievku akú ste za detstva jedli u vašej babky. Totoa aj moja spomienka a preto sa chcem s vami podeliť o recept, ako sa pripravovala u nás odkedy si pamätám. Recept


  • Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Minule sa mi dostala do rúk veľmi špeciálna kuchárska kniha z 80-tich rokov. Celá kniha je zbierka receptov z vajec a keďže môj syn vajíčka na akýkoľvek spôsob zbožňuje, hneď som začala listovať čo z nej vyskúšam a natrafila som tam na tento jednoduchý raňajkovú recept na omeletu so syrom. […]


  • Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Kombinácia uhorky a k tomu chrumkavej reďkovky, zakončená dresingom z kyslej smotany.. to je nielen veľmi chutná kombinácia ale aj šalát, ktorý zvládnete vskutku za 5 minút. U nás veľmi obľúbený najmä u detí. Chutí sviežo a uskladnený v chladničke vydrží aj 2 dni. Recept


  • Tradičná fazuľová polievka so zápražkou

    Tradičná fazuľová polievka so zápražkou

    Zaiste si spomínate na fazuľovú polievku akú ste za detstva jedli u vašej babky. Totoa aj moja spomienka a preto sa chcem s vami podeliť o recept, ako sa pripravovala u nás odkedy si pamätám. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*