Bezmäsité karbonátky z červenej šošovice

Bezmäsité karbonátky z červenej šošovice

Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm.

Suroviny:

  • 1 malá šálka (kávová ca. 150l) červenej šošovice
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky jemného bulguru alebo couscousu
  • 1 cibuľa
  • 2 jarné cibuľky
  • 1PL paprikovej pasty (kdo nemá použije za 1čl sladkej papriky)
  • 1Pl rajčinového pyré
  • 50g margarínu (masla) izbovej teploty
  • za šálku posekanej petržlenovej vňati
  • soľ, čierne korenie, sušené čili , korenie sumak

Postup:

  • Šošovicu dáme variť do osolenej vody na 20 minút. Potom k nej pridáme bulgur/couscous, premiešame, zakryjeme a na vypnutom sporáku necháme 15-20 minút nabopnať.
  • Cibuľku pokrájame na kocky a opečieme v panvici na troche oleja do hnedasta.
  • Pridáme paprikovú pastu, rajčinové pyré (alebo sladkú papriku) a krátko premiešame. Keď zmes trochu vychladne, pridáme k šošovici. Takisto pridáme margarín.
  • Potom pridáme na jemno pokrájanú jarnú cibuľku a petržlenovú vňať.
  • Všetko okoreníme soľou, čiernym korením a čili. Kdo má môže pridať tradičné korenie sumak, ktoré ma mierne pikatnú chuť.
  • Cesto dobre premiesime rukamy a potom ho dáme na pol hodinu do chladu.
  • Následne rukamy formujeme karbonátky. Tieto servírujeme pokvapkané citrónovou šťavou a podávame so zeleninovou oblohou, najlepšie s chrumkavými šalátovými listami.

Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan recepty.

  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


One Comment

  1. Pingback: Bezmäsitý recept na pilaf, orientálny ryžový pokrm - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.