Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom.
Suroviny:
- 1 malá šálka (kávová ca. 150ml) červenej šošovice
- 3 šálky vody
- 2 šálky jemného bulguru alebo couscousu
- 1 cibuľa
- 2 jarné cibuľky
- 1PL paprikovej pasty (kdo nemá použije za 1čl sladkej papriky)
- 1Pl rajčinového pyré
- 50g margarínu (masla) izbovej teploty
- za šálku posekanej petržlenovej vňati
- soľ, čierne korenie, sušené čili , korenie sumak
Postup:
- Šošovicu dáme variť do osolenej vody na 20 minút. Potom k nej pridáme bulgur/couscous, premiešame, zakryjeme a na vypnutom sporáku necháme 15-20 minút nabopnať.
- Cibuľku pokrájame na kocky a opečieme v panvici na troche oleja do hnedista.
- Pridáme paprikovú pastu, rajčinové pyré (alebo sladkú papriku) a krátko premiešame. Keď zmes trochu vychladne, pridáme k šošovici. Takisto pridáme margarín.
- Potom pridáme na jemno pokrájanú jarnú cibuľku a petržlenovú vňať.
- Všetko okoreníme soľou, čiernym korením a čili. Kdo má môže pridať tradičné korenie sumak, ktoré ma mierne pikatnú chuť.
- Cesto dobre premiesime rukamy a potom ho dáme na pol hodinu do chladu.
- Následne rukami formujeme karbonátky. Tieto servírujeme pokvapkané citrónovou šťavou a podávame so zeleninovou oblohou, najlepšie s chrumkavými šalátovými listami.
Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan recepty.
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:
Pingback: Bezmäsitý recept na pilaf, orientálny ryžový pokrm - recepis.sk