Výborné jednohubky z červenej šošovice

Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom.

Suroviny:

  • 1 malá šálka (kávová ca. 150ml) červenej šošovice
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky jemného bulguru alebo couscousu
  • 1 cibuľa
  • 2 jarné cibuľky
  • 1PL paprikovej pasty (kdo nemá použije za 1čl sladkej papriky)
  • 1Pl rajčinového pyré
  • 50g margarínu (masla) izbovej teploty
  • za šálku posekanej petržlenovej vňati
  • soľ, čierne korenie, sušené čili , korenie sumak

Postup:

  • Šošovicu dáme variť do osolenej vody na 20 minút. Potom k nej pridáme bulgur/couscous, premiešame, zakryjeme a na vypnutom sporáku necháme 15-20 minút nabopnať.
  • Cibuľku pokrájame na kocky a opečieme v panvici na troche oleja do hnedista.
  • Pridáme paprikovú pastu, rajčinové pyré (alebo sladkú papriku) a krátko premiešame. Keď zmes trochu vychladne, pridáme k šošovici. Takisto pridáme margarín.
  • Potom pridáme na jemno pokrájanú jarnú cibuľku a petržlenovú vňať.
  • Všetko okoreníme soľou, čiernym korením a čili. Kdo má môže pridať tradičné korenie sumak, ktoré ma mierne pikatnú chuť.
  • Cesto dobre premiesime rukamy a potom ho dáme na pol hodinu do chladu.
  • Následne rukami formujeme karbonátky. Tieto servírujeme pokvapkané citrónovou šťavou a podávame so zeleninovou oblohou, najlepšie s chrumkavými šalátovými listami.

Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan recepty.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


One Comment

  1. Pingback: Bezmäsitý recept na pilaf, orientálny ryžový pokrm - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*