Táto polievka je skvelá aj ako náhrada hlavného pokrmu. Je plná aróm a rôznych konzistencii ako aj veľkého množstva zeleniny. Výborný pokrm do studených zimných dní.
Suroviny:
- 1/4 bielej kapusty
- 1/2 zeler
- 2ks mrkvy
- 2-3 rajčiny
- 1 paprika
- 3 zemiaky
- 1 červená paprika (kápia)
- 100g zaváranej alebo uvarenej cvikli
- 1PL rajčinovej šťavy
- šťava zo zaváraných uhoriek (najlepšie naložených v kôpri)- ja som dala asi za 1 malú šálku
- bylinky – 2-3 PL posekaného čerstvého kôpru, 1čl posekanej bazalky, tyminánu a oregána
- bobkový list, soľ, čierne korenie celé, 1 cibuľa, 1 pór – na vývar
Postup:
- Kapustu pokrájame alebo postrúhame na tenké pásy. Takisto na drobno pokrájane mrkvu, zemiaky a zeler.
- Zeleninu vložíme do hrnca spolu so soľou, čiernym korením a bobkovým listom. Zalejeme 2 l vody, privedieme do varu a potom na malom stupni varíme 40 minút.
- Rajčiny ošúpeme. Spolu s paprikami pokrájame na drobno. Takisto cviklu pokrájame na drobno.
- Na oleji a troche oleja opečieme 1 cibuľu pokrájanú na drobno. Pridáme rajčiny, papriky a cviklu a za miešania 5-10minút dusíme. Pridáme rajčinový pretlak a miešame až sa začne prilepovať na spodok panvice.
- Potom zeleninovú zmes pridáme k polievke a varíme ďaľších 20 minút.
- Na záver dochucujeme polievku vodou zo zaváraných uhoriek a na jemno posekanými bylinkami- najmä kôpor by nemal chýbať. Výsledkom by mala byť jemne sladko-kyslá hustá polievka.