Orechové laskonky s nuttela krémom

Orechové laskonky s nuttela krémom

Jedným z veľmi chutných využití zvyšných bielkou z vianočného pečenia je na výrobu takychto orechových laskoniek. Ja som spracovala mandle, ale takisto chutné sú aj s vlašskými či lieskovými orieškami. Plnka je zmesou chuti nutelli s kávovou arómou a fantasticky dopĺňa orieškovú chuť laskoniek.

Potrebujete:

  • 3 bielka
  • 80g cukru
  • 1Pl štavy z citróna
  • 200g pomletých mandlí
  • 50g posekaných mandlí

Na plnku potrebujete:

  • 100g mäkkého masla izbovej teploty
  • 3 Pl nutelli
  • 2 Pl práškového cukru
  • 1 Pl instantnej kávy (Velvet)

Postup:

  • V hrnci si dáme zovrieť vodu.
  • Do nerezovej misky dáme bielka s cukrom a misku postavíme nad hrniec. Nad parou miešame metličkou 3 minúty.
  • Potom bielka zložíme z pary a mixérom ich šľaháme asi ešte 5 minút do tuhého snehu.
  • Prisypeme postrúhané a posekané orechy. Už len mierne primiešame k bielkom.
  • Na laskonky existujú špeciálne formy, vďaka ktorým majú neskôr rovnaký kruhový alebo elipsovitý tvar. Ja také nemám, tak som použila formu na dolky. Kdo ani také doma nemá môže kruhy tvarovať pomocou cukrárenského vrecka. Dôležité je len, aby mali rovnaký tvar a podľa možnosti aj rovnakú hrúbku.
  • Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C ,rúru nesmieme pri tom otvoriť (alternatívne 10 minút ak sme trúbu nepredhriali). Potom trúbu vypneme a necháme ich dôjsť až rúra úplne vychladne. Odoberieme z plechu až keď vychladnú nakoľko horúce sú ešte krehké a mohli by sa polámať.
  • Na krém dáme do misky maslo, nutellu, práškový cukor a instantnú kávu. Šľaháme až sa suroviny spoja.
  • Potom plnku pomocou cukrárenského vrecka nanesieme na jednu laskonku a na ňu pritlačíme druhú.
  • Takto pripravené necháme aspoň hodinu oddychovať v chlade nech plnka ztuhne a sa dobre spojí so sušienkami.

Pozri tiež video k receptu- https://youtube.com/shorts/st4y4nQYLUs?feature=share

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.