Moravské koláče s ríbezlami a mrveničkou

Výborná obmena klasických slovenských koláčov. Mierne kyslasté ríbezle sú v kombinácii so sladučkou mrveničkou veľmi chutné a osviežujúce.

Na cesto potrebujete:

  • 300g polohrubej múky
  • 10g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
  • 50g masla
  • 120ml mlieka
  • 30g kr.cukru
  • 1čl soli

Okrem toho:

  • Za šálku ríbezlí
  • 250g jemného tvarohu
  • 50g pr.cukru
  • 1vanilkový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • 3Pl masla izbovej teploty
  • 3Pl pr.cukru
  • 6Pl hl.múky

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Medzitým v hrnci nahrejme mlieko a maslo. Keď sa roztopí tak necháme mierne vychladnúť. Pridáme cukor a miešame až sa roztopí.
  • Do misky dáme múku, soľ, kvások a mlieko s maslom. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
  • Prikryté necháme hodinu kysnúť.
  • Maslo zmiešame s práškovým cukrom a maslom. Dáme do chladničky stuhnúť.
  • Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame do šulca. Rozkrájame na 12 rovnakých kusov.
  • Každý kus vyformujeme do kruhu tak, aby v strede vznikla priehlbinka na plnku.
  • Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovym cukrom a citrónovou kôrou. Za lyžicu plnky nanesieme do každej priehlbiny.
  • Ríbezle poprášime práškovým cukrom a nanesieme ich na tvarohovú plnku.
  • Na záver posypeme koláče stuhnutou mrveničkou. Buď ju rozdrobíme rukamy alebo postrúhame strúhadlom.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 180C ca. 30minút do zlatista

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *