Moravské koláče s ríbezlami a mrveničkou

Výborná obmena klasických slovenských koláčov. Mierne kyslasté ríbezle sú v kombinácii so sladučkou mrveničkou veľmi chutné a osviežujúce.

Suroviny na cesto:

  • 300g polohrubej múky
  • 10g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
  • 50g masla
  • 3 vajíčka
  • 120ml mlieka
  • 30g kr.cukru
  • 1čl soli

Okrem toho:

  • Za šálku ríbezlí
  • 150g jemného tvarohu alebo mascarpone
  • 50g pr.cukru
  • 1vanilkový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • 3Pl masla izbovej teploty
  • 3Pl pr.cukru
  • 6Pl hl.múky

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Medzitým v hrnci nahrejme mlieko a maslo. Keď sa roztopí tak necháme mierne vychladnúť. Pridáme cukor a miešame až sa roztopí.
  • Do misky dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s maslom. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
  • Prikryté necháme hodinu kysnúť.
  • Maslo zmiešame s práškovým cukrom a maslom. Dáme do chladničky stuhnúť.
  • Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame do šulca. Rozkrájame na 12 rovnakých kusov.
  • Každý kus vyformujeme do kruhu tak, aby v strede vznikla priehlbinka na plnku.
  • Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovym cukrom a citrónovou kôrou. Za lyžicu plnky nanesieme do každej priehlbiny.
  • Ríbezle poprášime práškovým cukrom a nanesieme ich na tvarohovú plnku.
  • Na záver posypeme koláče stuhnutou mrveničkou. Buď ju rozdrobíme rukamy alebo postrúhame strúhadlom.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 180C ca. 30minút do zlatista

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.

Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*