Výborná obmena klasických slovenských koláčov. Mierne kyslasté ríbezle sú v kombinácii so sladučkou mrveničkou veľmi chutné a osviežujúce.

Suroviny na cesto:
- 300g polohrubej múky
- 10g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
- 50g masla
- 3 vajíčka
- 120ml mlieka
- 30g kr.cukru
- 1čl soli
Okrem toho:
- Za šálku ríbezlí
- 150g jemného tvarohu alebo mascarpone
- 50g pr.cukru
- 1vanilkový cukor
- kôra z 1 citróna
- 3Pl masla izbovej teploty
- 3Pl pr.cukru
- 6Pl hl.múky
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Medzitým v hrnci nahrejme mlieko a maslo. Keď sa roztopí tak necháme mierne vychladnúť. Pridáme cukor a miešame až sa roztopí.
- Do misky dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s maslom. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
- Prikryté necháme hodinu kysnúť.
- Maslo zmiešame s práškovým cukrom a maslom. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame do šulca. Rozkrájame na 12 rovnakých kusov.
- Každý kus vyformujeme do kruhu tak, aby v strede vznikla priehlbinka na plnku.
- Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovym cukrom a citrónovou kôrou. Za lyžicu plnky nanesieme do každej priehlbiny.
- Ríbezle poprášime práškovým cukrom a nanesieme ich na tvarohovú plnku.
- Na záver posypeme koláče stuhnutou mrveničkou. Buď ju rozdrobíme rukamy alebo postrúhame strúhadlom.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180C ca. 30minút do zlatista

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: