skvelá punčová torta_Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Punčová torta

Punčové rezy majú u nás vždy veľký úspech. Už len ich farba je pre deti absolútnym highlightom a ja zas oceňujem ich výbornú trvanlivosť, dokonca aj pri vysokých teplotách. Tak vznikla aj táto obmena rezov vo forme torty. Torta pracujem len s arómami, žiaden alkohol v nej nieje a je tak vhodná aj pre deti.

Na cesto potrebujete:

  • 6ks vajíčka
  • 200g kr. Cukru
  • 220g hl. Múky
  • 80g Kukuričného škrobu (alebo 2 balenia vanilkového pudingového prášku)
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 150ml vody
  • 100ml oleja
  • 1čl červeného potravinového farbiva

Na sirup potrebujete:

  • 200ml vody
  • 1 rumovú esenciu
  • 5pl kr cukru
  • 1čl červeného potravinového farbiva alebo 1 PL malinového sirupu

Na polevu potrebujete:

  • 150g pr. cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • Pár kvapiek červeného potravinového farbiva
  • 1 rumovú esenciu

Okrem toho:

  • 200ml jahodová marmeláda

Postup:

  • Najskôr si pripravíme cesto. Na to bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s vodou a cukrom do penista. Pridáme vanilkový cukor a olej a ďalej šľaháme. Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, múku a škrob a vypracujeme hladké cesto.
  • Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh. Dávame pozor, aby sa nezničila jeho vláčnosť.
  • 1/3 cesta prelejeme do inej nádoby a do nej pridáme tiež potravinové farbivo. Premiešame až vznikne ružové cesto.
  • Svetlé cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a necháme piecť pri 160 °C v predhiatej rúre ca. 40 minút do zlatista.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovičku aby nám vznikli 2 tenké pláty vo veľkosti plechu.
  • Následne si dáme do tortovej formy piecť ružové cesto. Opäť upečieme a necháme vychladnúť. Toto cesto neprekrajujeme, ale ho necháme v celku.
  • Spodný plát bieleho cesto pomažeme polovičkou marmelády a položíme naňho ružové cesto.
  • Na sirup dáme do hrnca vodu, cukor a farbivo a necháme zovrieť. Potom necháme krátko variť až sa tekutina zahustí (10-15minút). Pridáme farbivo a necháme sirupu mierne vychladnúť.
  • Následne sirup pomocou lyžičky pomaly a rovnomerne po celej ploche ružového cesta nanesieme a necháme vsiaknuť.
  • Ružové cesto pomažeme zvyšnou marmeládou a položíme naňho druhý plát bieleho cesta.
  • Takto pripravenú tortu na pár hodín zaťažíme. Ja na to používam 2-3 kuchynské dosky na krájanie, ktoré na seba poskladám a položím na zákusok.
  • Na polevu zmiešame v miske práškový cukor s farbivom a esenciou. Postupne k nemu primiešavame citrónovú šťavu až vznikne mierne tuhá poleva. Tú nanesieme na vrch torty a necháme hodinu tuhnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


2 komentáre

  1. Dobrý deň,

    akú veľkosť tortovej formy ste použili?

    Vďaka za odpoveď.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *