HomePecieme Punčová torta

Punčová torta

Posted in : Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Punčové rezy majú u nás vždy veľký úspech. Už len ich farba je pre deti absolútnym highlightom a ja zas oceňujem ich výbornú trvanlivosť, dokonca aj pri vysokých teplotách. Tak vznikla aj táto obmena rezov vo forme torty. Torta pracujem len s arómami, žiaden alkohol v nej nieje a je tak vhodná aj pre deti.

Na cesto potrebujete:

  • 6ks vajíčka
  • 200g kr. Cukru
  • 220g hl. Múky
  • 80g Kukuričného škrobu (alebo 2 balenia vanilkového pudingového prášku)
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 150ml vody
  • 100ml oleja
  • 1čl červeného potravinového farbiva

Na sirup potrebujete:

  • 200ml vody
  • 1 rumovú esenciu
  • 5pl kr cukru
  • 1čl červeného potravinového farbiva

Na polevu potrebujete:

  • 150g pr. cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • Pár kvapiek červeného potravinového farbiva
  • 1 rumovú esenciu

Okrem toho:

  • 200ml jahodová marmeláda

Postup:

  • Najskôr si pripravíme cesto. Na to bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s vodou a cukrom do penista. Pridáme vanilkový cukor a olej a ďalej šľaháme. Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, múku a škrob a vypracujeme hladké cesto.
  • Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh. Dávame pozor, aby sa nezničila jeho vláčnosť.
  • 1/3 cesta prelejeme do inej nádoby a do nej pridáme tiež potravinové farbivo. Premiešame až vznikne ružové cesto.
  • Svetlé cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a necháme piecť pri 160 °C v predhiatej rúre ca. 40 minút do zlatista.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovičku aby nám vznikli 2 tenké pláty vo veľkosti plechu.
  • Následne si dáme do tortovej formy piecť ružové cesto. Opäť upečieme a necháme vychladnúť. Toto cesto neprekrajujeme, ale ho necháme v celku.
  • Spodný plát bieleho cesto pomažeme polovičkou marmelády a položíme naňho ružové cesto.
  • Na sirup dáme do hrnca vodu, cukor a farbivo a necháme zovrieť. Potom necháme krátko variť až sa tekutina zahustí (10-15minút). Pridáme farbivo a necháme sirupu mierne vychladnúť.
  • Následne sirup pomocou lyžičky pomaly a rovnomerne po celej ploche ružového cesta nanesieme a necháme vsiaknuť.
  • Ružové cesto pomažeme zvyšnou marmeládou a položíme naňho druhý plát bieleho cesta.
  • Takto pripravenú tortu na pár hodín zaťažíme. Ja na to používam 2-3 kuchynské dosky na krájanie, ktoré na seba poskladám a položím na zákusok.
  • Na polevu zmiešame v miske práškový cukor s farbivom a esenciou. Postupne k nemu primiešavame citrónovú šťavu až vznikne mierne tuhá poleva. Tú nanesieme na vrch torty a necháme hodinu tuhnúť.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial